Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Cumhuriyet’i çıkaran Yenigün Haber Ajansı arasında toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı.
Mali ve sosyal hakları belirleyen iki yıllık sözleşmeye göre çalışanlar ilk yıl için yüzde 14, ikinci yıl için ise enflasyon oranında zam yapılacak.
Ayrıca tüm çalışanlara ayda 685 lira yemek ücreti ve bayramlarda 250 lira verilmesi kararlaştırıldı.
Gazete kadın çalışanlara ayrıca 8 Mart'ta tiyatro bileti verecek.
Cumhuriyet’te 18 yıl aradan sonra imzalanan TİS’e TGS adına Genel Başkan Gökhan Durmuş, Yenigün Haber Ajansı adına Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özer imza attı.
TGS’nin 10’uncu imzası
TGS, Cumhuriyet imzasıyla birlikte toplu sözleşme yapılan gazete sayısını 10’a çıkarttı. Sendika bianet, AFP, İz Gazete, Reuters, Refinitiv, Gazete Duvar, Yön Radyo, 9 Eylül ve Evrensel’de örgütlü.
Cumhuriyet’in unutulan grevi
Cumhuriyet’te çalışan gazetecilerin bile unuttuğu grev süreci 2005’te başladı.
2004’ün son aylarında TGS, Cumhuriyet yönetimiyle kurulan toplu sözleşme masasında anlaşamadı, görüşmeler kilitlendi. Uzlaşmazlıkla ilgili olarak arabulucu sürecinden de bir çözüm çıkmadı. Bunun üzerime TGS 6 Eylül 2005’te grev başlattı.
Ancak, çalışanlar grev kararına uymadı ve işe devam etti. Yetersiz üye desteği nedeniyle grev kağıt üzerinde kaldı. TGS, bu nedenle işyerinde grev pankartı asmadı. O tarihten itibaren de gazetesinde kağıt üzerinde kalmış bu grev uygulaması sürdü.
TGS yönetimi, aradan geçen süre içinde grev kararının kaldırılması için en azından bir protokol imzalanması yönünde girişimlerde bulundu. Ancak gazete yönetimi, bu girişimlere rağmen, grevi sonlandıracak protokolü, mali sıkıntı nedeniyle imzalamaktan kaçındı.
Grev kararının kalkması için mutlaka işveren ile bir sözleşme/ uzlaşma metninin imzalanması gerekiyor. Sözleşme imzalanmadan grev kararının kaldırılması halinde, TGS’nin bu işyerindeki yetkisi düşüyor. (HA)