Cumhuriyet Gazetesi, Nuray Mert’in yazılarına son verdi. Mert "Sorun laiklik değil demokrasi sorunudur" dedi.
bianet’e konuşan Mert, işten atılma kararını doğruladı. Kararın gerekçesi olarak kendisine “Cumhuriyet Gazetesi’nin yayın ilkelerinin Atatürk ilkelerine ve laiklik ilkesine uygun olması”nın gösterildiğini belirtti.
Mert “Ben bunlarla problemi olan birisi değilim. Burada demokratiklik tartışması var. Benim gibi düşünenler de durumu böyle yorumlayacaktır” diye konuştu.
Medyada yer alan bilgilere göre karar, tutuklu Cumhuriyet yöneticilerinin de bilgisi dahilinde alındı. Kararı Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç iletti.
Mert’in evrim teorisi ve müftülere nikah yetkisine ilişkin yazıları tartışma yaratmıştı.
Nuray Mert Mayıs 2015’ten beri Cumhuriyet’te yazıyordu.
Nuray Mert hakkında
1960’da Trabzon'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nin Siyaset Bilimi ve Tarih bölümlerinde lisans eğitimini tamamladı. Aynı üniversitenin tarih bölümünde yüksek lisansını, siyaset bilimi bölümünde ise doktorasını tamamladı.
Bir süre Boğaziçi Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Hala İstanbul Üniversitesi S,yaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde profesör.
Virgül dergisinde, Radikal, Milliyet, BirGün ve Hürriyet gazetelerinde yazdı.
Ocak 2011'de Milliyet'te yazmaya başladı, daha ilk günden Milliyet internet sitesi Mert'in yazısını yayınlamadı. 6 Mart 2011'de Milliyet'te "Doğru bildiklerimizi özgürce yazamayacaksak yazmanın anlamı yok" diyerek köşesini boş bıraktı.
Nuray Mert, 11 Şubat 2012 tarihli yazısının sonuna yıllık iznini kullanmak için bir süre yazılarına ara vereceğine ilişkin bir not ekledi. Ancak daha sonradan Milliyet yönetiminin Nuray Mert'ten bir süreliğine izin kullanmasını talep ettiği ortaya çıktı.
Bu belirsiz sürecinden ardından 19 Şubat'ta Milliyet, Mert'in gönderdiği yazıyı basmayarak yazarın yazılarını bitirdi.
Mert, 11 Ocak 2013 tarihinden itibaren BirGün Gazetesi'nde yazmaya devam etti, Mayıs 2015 tarihi itibarıyla Cumhuriyet gazetesine geçti. (EA)