İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği, 13 gündür gözaltında olan Cumhuriyet’in muhasebe servisi çalışanı Emre İper’i tutukladı, gazetenin ulaştırma görevlisi Yavuz Yakışkan ise 14 günlük gözaltı süresinin ardından yurt dışı yasağı konarak serbest bırakıldı.
Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre İper, soruşturma savcısı Yasemin Baba tarafından, İper’İn ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin iddia ile ilgili bilirkişi incelemesi talep etmesine rağmen tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. İper’in tutuklanması için “üç satırlık” Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) bilgi notu gerekçe gösterildi. Savcı Yakışkan’ın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
Dosya hakkında gizlilik kararı var
20 yıldır gazetemize hizmet veren ulaştırma görevlimiz Yavuz Yakışkan ve 13 yıllık muhasebe çalışanımız Emre İper’in ifadeleri dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde alınmıştı.
Yakışkan, 4 Nisan, İper ise 6 Nisan’dan bu yana Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutuluyordu. Dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeler alınan Yakışkan ve İper’in dosyası hakkında gizlilik kararı var.
Telefonun imajı alındı, ama inceleme yapılmadı
İper’e, emniyette hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturmada ByLock kullanıcısı olduğu yönünde tespit bulunduğu söylenmişti. İper, İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunda, bu iddia ile ilgili şu savunmayı yaptı:
“Cumhuriyet gazetesi iddianamesini okuduğum sırada ismimin baş harflerinin kısaltılarak cep telefonu numaramın bir kısmının belirtildiğini görünce arkadaşım olan avukat Tora Pekin'e giderek durumu anlattım. Cep telefonumun imajı alındı. Ertesi gün avukata vekalet verip savcılığa başvuracakken o gece evime baskın yapıldı.”
Avukatı Tora Pekin ise, İper'in cep telefonunun imajının alındığını belirterek, “Savcılıkça da el konulan cep telefonu gözaltına alındığı tarihten bu güne kadar incelettirilerek bir rapor aldırılabilirdi. Ancak bu yapılmadı” dedi. İper'in avukatı Abbas Yalçın da, ByLock iddiasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2016 yılında başlatılan bir soruşturmasına dayandırıldığını aktararak, “Bu soruşturma kapsamında bugüne kadar müvekkilin ifadesine başvurulmamıştır. ByLock iddiasıyla ilgili olarak cep telefonuna el konulduğundan karartılacak bir delil yoktur. Bir an önce cep telefonu incelenerek gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
Üç satırlık bilgi notu
Yargıç Ömer Harun Özbek de kararında, 3 satırlık KOM Daire Başkanlığı'nın 3 satırlık bilgi notuna atıf yaparak İper'in ByLock kullanıcısı olduğunu iddia etti.
Söz konusu bilgi notu şöyle:
“Ankara Cumhuriyet Başsaavcılığının 2016/180056 sayılı soruşturması kapsamında KOM Daire Başkanlığına gönderilen BYLOCK kullanılan cihazlara ait abonelik bilgilerini içeren listede adı geçenler”
Yargıç Özbek “Pelikan bildirisi” olarak anılan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan gerginlik sonucunda Davutoğlu'nun başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevlerini bırakması ile sonuçlanan süreçle ilgili Twitter paylaşımını gerekçe göstererek İper'in kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu ileri sürdü. İper'in kaçma şüphesi bulunduğunu öne süren yargıç Özbek, delillerin henüz toplanmadığını kaydederek tutuklanmasına karar verdi. (EA)
Fotoğraf: Hüseyin Aldemir