“Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla 26 Aralık’ta tutuklanan Cumhuriyet gazetesinin kantinini işleten Şenol Buran, bugün tahliye edildi.
İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimi, Selami Yılmaz, tutuklama kararına dayanak olarak polis beyanını yeterli delil kabul etmişti. Tutuklama kararında, “soruşturmanın devam ettiğini ve Buran’ın tanıklar üzerinde baskı oluşturma ihtimalinin bulunduğunu” öne sürülmüştü.
Cumhuriyet gazetesi bugün Buran’ın tahliye edildiğini duyurdu.
Silivri Cezaevi'ne konulan Şenol Buran'ın avukatları tutukluluğa itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Buran'ın tahliyesine karar verdi.
Ne olmuştu?
Şenol Buran Şişli Polis Merkezi’nde verdiği ifadesinde, 24 Aralık Cumartesi günü arabasıyla gazetenin Şişli’deki binasına gelmek için evden ayrıldığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şişli’deki bir otelde gerçekleşen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Kurulu’na katılacağı gerekçesiyle birçok sokağın polis tarafından kapatılması sebebiyle uzun süre park edecek yer bulamadığını, işe geç kaldığını aktardı.
Buran ifadesinde olayı şöyle anlattı:
“Saat 11.10 sıralarında güvenlik amirinin yanına geldiğimde bana neden bu kadar geciktiğimi sordu. Ben de bir saattir gazetenin etrafında dolaşıyordum. Bir sürü yere girdim almadılar. Aracı Kuştepe’ye bıraktım ve yürüyerek geldim bu soğukta, dedim.
“Bunun üzerine güvenlik amiri ‘Cumhurbaşkanımız gelecekmiş o yüzden kapatmışlar. Buraya gelirse bir çayımızı içmeye artık bir çay servisi yaparsınız’ dedi.”
Buran çay servisinde bulunmayacağını söylediğini belirterek, ithamda bulunmadığını, işyerinde itham içeren sözler söylemediğini kaydetti.
Bunun üzerine polisler şikayetçi oldu.
Polislerin ifadesinin ardından nöbetçi savcılık, Buran’ın ifadesine başvurmadan tutuklama istemiyle İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliği’nde sevk etti.
Buran hakimlik sorgusunda tutanağı tutan polis Yıldıray Y. ile daha önceden tartıştıklarından konuşmadığını söyledi.
İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimi Selami Yılmaz tutuklama kararında, Buran’ın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu yazdırdı, “inkar etmesi nedeniyle tanıklar üzerinde baskı oluşturma ihtimalinin bulunduğunu” belirtti ve tutuklanmasına karar verdi.
İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi, son altı ayda sosyal medya paylaşımları nedeniyle son altı ayda üç bin 710 kişi hakkında adli işlem yapıldığına dair açıklama yayınlamıştı.
Bakanlığın sosyal medya paylaşımları nedeniyle işlem başlatılmasına dair duyurduğu gerekçeler arasında “devlet büyüklerine hakaretlerde bulunmak” da yer alıyor. (AS)