Fotoğraf: Cumhuriyet
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları Musa Kart, Güray Öz, M.Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 'cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmeleri' yönündeki kararı üzerine dün tahliye edildi. Dava kapsamında cezaevinde kalan tek isim ise eski mali işler sorumlusu Emre İper.
Davanın avukatlarından Abbas Yalçın, İper'in 5 Aralık'ta cezaevinden şartlı tahliye olacağını söyledi.
Peki, Emre İper neden tahliye edilmedi?
Bilirkişi raporlarına rağmen tahliye edilmedi
Gazetenin eski mali işler sorumlusu İper, 7 Nisan 2017’de gözaltına alındı. 11 gün sonra ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 2017’de görülen ilk duruşmada ise İper’in dosyası ana davayla birleştirildi.
İddianamede İper için "ByLock kullanıcısı olduğu" iddiasıyla "terör örgütü üyeliği" suçlaması yöneltildi ve yedi buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
ByLock iddiasıyla ilgili iki bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Her ikisinde de "İper'in Bylock adlı yazılımı kurup kaldırdığına dair ize rastlanmadığı" belirtildi.
Bu iki rapora rağmen 267 gün boyunca cezaevinde kalan İper, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11 bin 480 kişinin bilgi ve iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirildiğini açıklaması üzerine 29 Aralık 2017'de tahliye edildi.
ByLock değil, Twitter paylaşımları
İper’in tahliyesinin ardından görülen duruşmada savcı İper'i, ByLock'tan değil sosyal medya paylaşımları üzerinden "örgüt propagandası yapmak"la suçladı.
Cumhuriyet davasında 25 Nisan 2018’de karar açıklandı. Mahkeme 15 kişi hakkında toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi, üç kişiyi ise beraat ettirdi. İper de 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (ACM) verdiği mahkûmiyet kararını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne (İstinaf) 19 Şubat 2019’da onadı.
Karara göre Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Ahmet Şık beş yılın üzerinde ceza aldıkları için dosyalarına Yargıtay yolu açıldı.
Ama beş yıldan az hapis cezası alan Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Hakan Kara ve Emre İper 26 Nisan'da yeniden cezaevine girdi.
İpler'in cezası onandı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi dün verdiği kararla mahkumiyet kararlarının bozulmasına ve beraat etmeleri gerektiğine hükmetti. Yargıtay, hükmün cezaları beş yılın altında olan ve bu nedenle Yargıtay yolu açık olmayanlara da uygulanmasına karar verirken, Emre İper'in cezasını onadı. Bu nedenle beş kişi tahliye olurken, İper cezaevinde kaldı. (HA)