Haberin Kürtçesi/İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’deki gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.
Kalın, Suriye Ordusu'nun Afrin'e girdiği ve Şam yönetimi ile YPG'nin anlaştığı haberleri, Ankara ile Şam arasında siyasi temasın olup olmadığı ve İdlip'te yapılan ateşkes çağrılarına yönelik soruları yanıt
Kalın Suriye’de Beşar Esad yönetimi ile YPG’nin anlaştığına yönelik haberler için şu yorumu yaptı:
“Esad rejimi ile YPG arasında anlaşma imzalandı mı diye haberler çıktı. Biz ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini ifade ettik. Dün yaşanan hadise, Halep civarından gelip Afrin'in güney uçlarına, oradan da şehre girmeye çalışan 40-50 araçlık konvoyun girme teşebbüsünü gördük, bu topçu atışları ile püskürtüldü.
“Ciddi sonuçları olacaktır”
“Burada iddia edildiği gibi bir anlaşma söz konusu değil. Anlaşma olsa bile Türkiye olarak bir harekatla ilgili planlarımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Rejim veya başka unsurların bu adımlarının çok ciddi sonuçları olacaktır.”
“Afrin yeni Kandil yapılmak isteniyor”
“Yeni veriler bizim baştan beri verdiğimiz kararın doğruluğunu teyit etmektedir. Ele geçirilen bilgilerde aslında bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğini açıkça ortaya koyuyor. Harekatın meşruiyeti açısından da bu yönde yeni verilerin elimize geçtiğini ifade edebilirim. Bu Suriye'den teröristlerin temizlenmesi ile ilgili sürecin önemli birini oluşturmaktadır.”
“İdlib'de gözlem noktalarını 12'ye çıkartacağız”
İbrahim Kalın, İdlib’teki süreç hakkında da bilgi verdi:
“İdlib'de askeri gözlem noktalarının tesis edilmesi süreci devam ediyor. Bunu 12'ye çıkartacağız. TSK, Astana'da alınan kararla bu süreci hayata geçirmektedir.
“Doğu Guta'da 2 günde 160'tan fazla sivilin ölümü ile gerçekleşen saldırılar gerçekleştirildi. Suriye rejimine saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Diplomatik girişimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor.”
Lavrov Doğu Guta için ne demişti?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İbrahim Kalın’ın sözünü ettiği Doğu Guta sorunu hakkında dün yaptığı açıklamada Suriye ordusuna ve Rusya’ya operasyonları durdurma çağrısının Fetih el Şam'ı bombardımanlardan koruma girişimi olduğunu söylemişti:
"Doğu Guta ve İdlib'deki insani sorunlar, Birleşmiş Milletler'de (BM) aktif olarak ısıtılıyor. BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Suriye hükümetine bu bölgelerdeki operasyonları durdurma çağrıları yapılıyor ve durumu sakinleştirmek ve insani yardım ulaştırmak için en az bir aylık ara verilmesi yönünde bir inisiyatif var"
Suriye ile görüşme
İbrahim Kalın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili yöneltilen “Ankara ve Şam arasında temas olur mu” sorusuna itidalli yanıt verdi.
“Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Astana çerçevesinde üç garantör ülke olarak bizim Suriye sahasında yaşanan gelişmeleri koordine etmek için kurduğumuz bir mekanizma var. Zaman zaman bu mesajlar, Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine de iletilmekteydi. Dolaylı bir trafiğin olduğunu biliyoruz fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır. Doğrudan Ankara-Şam arasında siyasi veya diğer alanlarda temas trafiğimiz söz konusu değil."
Lavro, Türkiye Şam ile görüşmeli
Lavrov, dün Moskova'da Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin güvenlikle ilgili kaygılarını Şam ile görüşerek gidermesi gerektiğini söylemişti. (HK)