* Fotoğraf: Kayhan Özer / AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nja sordu: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenlerinde AKP’ye oy istemesi Anayasa ihlali değil mi?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingleriyle ilgili Anayasa Mahkemesine ve Yüksek Seçim Kuruluna yapılan itirazlardan sonuç çıkmadı. CHP’den Tanrıkulu, bugün verdiği soru önergesiyle, Başbakan Davutoğlu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış töreni sayısı kaçtır?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenlerinin toplam maliyeti ne kadardır?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenlerinde AKP’ye oy istemesi Anayasa ihlali değil midir?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı toplu açılış törenlerinde AKP’ye oy isteyerek ve muhalefet partilerini hedef alarak tarafsızlığını nasıl korumaktadır?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenleri toplam maliyeti kaç asgari ücretli maaşına denk gelmektedir?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenleri toplam maliyeti kaç asgari ücretlinin kaç günlük yol ve gıda masrafıdır?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenleri toplam maliyeti ile kaç öğrenciye burs verilebilir?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplu açılış törenleri toplam maliyeti kaç emeklinin 2014 yılı maaşına yapılan zamma denk gelmektedir?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015 yılında yapmayı planladığı toplu açılış töreni sayısı kaçtır? (AS)
Ne olmuştu? |
Daha önce CHP üç kez, Halkların Demokratik Partisi de bir kez Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili başvuru yaptı. HDP ayrıca YSK’ya da dört ayrı başvuru yaptı. HDP 5 Mayıs’ta YSK’ya başvurmuş, başvuruları aynı gün içinde, “Cumhurbaşkanının seçim yasalarını açıkça ihlali” gerekçesiyle YSK’ya yaptığı ikinci başvuru da “Cumhurbaşkanını denetleme yetkimiz yok” denilerek reddedilmişti. HDP, “seçim güvenliğinin ihlal edildiği ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasadaki yetkilerini aşarak bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü” gerekçesiyle YSK’ya yaptığı başvuruların reddi üzerine 9 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili Anayasa Mahkemesine 7 Mayıs’ta üçüncü başvuruyu yaptı. Kart bu dilekçesinde de “haksız oy teminiyle” ilgili başvurusunun seçim geçmeden acilen sonuçlanmasını istedi. Kart Anayasa Mahkemesine ilk olarak 3 Nisan’da başvurdu. Kart o talep hakkında hiçbir açıklama yapılmadığı için 29 Nisan’da ikinci başvurusunu yaptı. Bu başvuruyla ilgili 6 Mayıs’ta da konunun raportörlerin incelemesinde olduğu bilgisini aldı. Ancak hiçbir sonuç çıkmayınca, konunun seçimden önce karara başlanması için üçüncü başvuruyu yaptı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için seçim destek kampanyası yürüttüğünü” ifade etti ve acilen anayasal tedbir kararı alınmasını istedi. HDP’nin 14 Mayıs’taki YSK başvurusunda yine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasadaki yetkilerini aşarak bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü” ifade edildi. |