Altı ayda rakamlarla Erdoğan'ın "mağdur" olduğu soruşturma, dava ve cezalar |
* 36 kişi para cezasına çarptırıldı * 17 kişiye toplam 31 yıl hapis cezası verildi * 35 kişi hakkında dava açıldı * Yazar Erol Özkoray hakkında dava açıldı, Özkoray için 2 yıl 8 ay hapis cezası istendi * Yazar İhsan Eliaçık’a para cezası verildi * 29 Twitter kullanıcı hakkında dava açıldı * Altı CHP üyesine “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”ten soruşturma açıldı. * Samanyolu Genel Yayın Müdürü Abdullah Bağ hakkında dava açıldı, Bağ için 11 yıl 2 aya kadar hapis cezası istendi. *Didim’de Gezi direnişini konu alan karikatürlerde Erdoğan'a hakaret edildiği gerekçesiyle avukat Mehmet Gölebatmaz ertelemeli 6 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı. * CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün 25 bin TL para cezasına çarptırıldı * CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlandı ve ayrıca dava açıldı * Zaman muhabiri Mahir Zeynalov sınıdışı edildi * BirGün, Zaman ve Taraf gazeteleri hakkında suç duyurusunda bulundu * Gazeteciler Uğur Dündar, Emre Uslu ve Önder Aytaç hakkında suç duyurusunda bulundu. |
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eski Sözcü gazetesi yazarı Mustafa Sönmez’e iki yazısında “hakaret” ve “iftira” iddialarıyla suç duyusunda bulundu.
Sönmez hakkındaki suç duyurusunun “AKP rejiminin tahammülsüzlük örneği” şeklinde değerlendirirken, BİA Medya Gözlem Raporları raportörü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu “Erdoğan’ın tahammülsüz tavrı gazetecilere yönelik davalara istikrar kazandırdı” diyor.
Sönmez: AKP rejiminin tahammülsüzlüğü
bianet’e konuşan Sönmez yazdığı yazılarda herhangi bir hakaret ya da iftira olmadığını, sadece iki yazısı hakkında suç duyurusu olduğunu ancak aynı argümanları Ağustos sonuna kadar yazdığı tüm yazılarında tekrarladığını ifade etti.
“Bu AKP rejiminin çok açık hoşgörüsüzlüğünün bir örneği. Eleştiriye, analize, okurların farklı yorumları okumasına tahammülsüzlük var.”
“Bu bir tek bana yapılmıyor. Erdoğan’ın avukatları birçok gazeteci için aynı şablonu kullanarak suç duyurusunda bulunuyor. O kadar çok suç duyurusu var ki, insan ‘Avukatlar acaba şikayet başına ücret mi alıyor’ diye soruyor.”
Başbakan Erdoğan'ın şikayetleri
Sönmez’in de işaret ettiği gibi Erdoğan Başbakan olduğu günlerden beri çok sayıda kişi, yayın ve gazeteci hakkında şikayeti bulunuyor.
BİA Medya Gözlem Raporları’nın 2014 yılı ilk iki çeyreklik raporlarına baktığımızda, mağdur sıfatıyla başvurusu üzerine bugün Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan lehine en az 52 bin 740 TL para cezası verildi, en az 208 yıl 1 aylık hapis cezası istendi.
Önderoğlu: Basın özgürlüğü Erdoğan'a feda olsun
Raporları hazırlayan Önderoğlu tabloyu şu şekilde yorumluyor:
“Başbakan, politik tabanı ve dış yansıması açısından güçlü iktidar modeline bir saldırı olarak gördüğü için, eleştiriyle de arası hiç olmadığı için, gazetecilere açtığı davalara daima istikrar kazandırdı.
“Erdoğan, şahsına dair yazılanlar kadar, özellikle son dönemde hükümetin finans-şehircilik politikaları ve yolsuzluğa dair eleştirileri de yargıya taşıdı. Yargının ve medyanın bu denli iktidar bölgesinde olduğu bir süreçte Erdoğan'ın temel endişesi davaların nasıl sonuçlanacağı değil, imajını destekleyecek ne kadar geniş bir entellektüel camia olduğudur. Basın özgürlüğü Erdoğan'ın imajına feda olsun!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikayetleri
12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın, davaları ise Başbakan olduğu dönemki gibi hızla devam ediyor.
Erdoğan’ın avukatları Sönmez’in iki yazısı hakkında İstanbul Başsavcılığı’na yapılan başvuruda Savcılık kendi bölgelerine dahil olmadığı gerekçesiyle yetkisizlik vererek dosyayı Küçükçekmece Başsavcılığı’na gönderdi. Küçükçekmece Başsavcılığı Sönmez’i ifadeye çağırdı.
Sönmez hakkında iki suç duyurusu
Sönmez hakkında iki suç duyurusu var.
İlki 11 Temmuz 2014 tarihli Sözcü gazetesinde yer alan “RTE Despotluğuna İstanbul Rantı…” başlıklı yazısındaki şu ifadeler hakkında:
“…AKP’nin ve RTE’nin iktidara gelişini ve despotik bir lidere dönüşünü hazırlayan ekonomik zeminde elbette İstanbul rantı ve onun fütursuzca sömürüsünün çok önemli bir yeri var…”
“…17-25 Aralık rezaletleriyle ortaya dökülen tapeler de gösterdi ki, bütün bu işlerle RTE, birebir ilgili…”
İkinci suç duyurusu ise 14 Temmuz 2014 tarihli Sözcü’de yayımlanan “Altı Ay Önce Tahminler Neydi” başlıklı yazısındaki şu ifadelerle ilgili:
“…Birinci operasyona engel olunamadı ama daha beteri olan ikincinin önü kesildi. İçinde Bilal Erdoğan’ın, Yasin El Kadı’nın ve RTE’nin çok yakınındaki patronların olduğu operasyona, hot-zot ile izin verilmedi, her türlü kanunsuzluk göze alınarak…”
Can Dündar ifade verdi
Keza Cumhuriyet yazarı Can Dündar’ın da Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine 1 Temmuz tarihli “Erdoğan’ın yumuşak karnı” ve 18 Temmuz tarihli “Fezlekeleri okumak hakkımız” başlıklı yazılarına ilişkin “hakaret” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından açıldı. Dündar soruşturmalar nedeniyle dün savcı Emin Aydinç’e ifade verdi. (EA)
Bu yayın Avrupa Birliği'nin desteğiyle üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler Osservatorio Balcani e Caucaso ve paydaşlarına ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez. Proje sayfası için: Avrupalı Gazeteciler için Güvenlik Ağı. İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de Basın Özgürlüğü için Uluslararası Destek Ağı.
BİA Medya Gözlem Raporları'nın 2014'ün ilk iki çeyreğine ilişkin metinlerini buradan ve şuradan okuyabilirsiniz.