Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, atv'de dini programlar yapan ilahiyat profesörü Nihat Hatipoğlu'nu Yükseköğretim Kurumu'na üye olarak atadı.
Cumhurbaşkanlığı'ndan şu açıklama yapıldı:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine, Prof. Dr. Nihat HATİPOĞLU’nun Bakanlar Kurulunca yapılan seçimini, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 6 ncı maddesinin (b) fıkrası gereğince onaylamıştır.”
2012'de profesör olan Hatipoğlu, on yıldan fazladır çeşitli televizyon ve radyolarda dini programlar yapıyor. Hatipoğlu'nun kırk civarında kaset, CD ve DVD'si bulunuyor.
Erdoğan ayrıca YÖK'ün önerdiği adaylar arasından şu kişileri;
* Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu'nu,
* Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Ayrancı’yı,
* Iğdır Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’yı,
* Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mazhar Bağlı’yı,
* Siirt Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Murat Erman’ı,
* İbn Haldun Üniversitesi Rektörlüğüne ise mütevelli heyetinin teklifi ve Yükseköğretim Kurulu'nun olumlu görüşü üzerine, Prof. Dr. Recep Şentürk'ü rektör olarak atadı.
Rektörlük seçimleri KHK ile kaldırılmıştı
29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) ile rektörlük seçimleri kaldırılmış, rektör atama yetkisini, YÖK'ün önerdiği üç aday arasından seçmek üzere Cumhurbaşkanı'na devretmişti. Değişikliğe göre, YÖK iki ay içinde aday göstermezse Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapabiliyor.
Değişiklik öncesinde rektör atamasının ilk aşaması üniversitedeki seçimlerdi. Üniversite, öğretim üyelerinin oylarıyla en yüksek oyu alan altı adayı YÖK'e sunuyor, YÖK, bu altı adaydan üçünü Cumhurbaşkanına öneriyor, Cumhurbaşkanı istediği adayı rektör olarak atıyordu.
Nihat Hatipoğlu kimdir? |
1955'te Diyarbakır doğumlu. İlahiyatçı akademisyen. ATV'de haftalık programı “Nihat Hatipoğlu Sorularınızı Yanıtlıyor” adlı televizyon programıyla tanındı. 2014’te ATV’den Ramazan programları için ayda 600 bin lira aldığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Aynı dönemde İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, İstanbul Sultanahmet’teki otelinin binasının kaçak olduğuna dair rapor hazırlamıştı. Diyarbakır, Siirt ve Malatya'da ilkokulu tamamladı. 1975'te Uşak İmam-Hatip Lisesini ve Uşak Lisesini bitirdi. 1981 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini tamamladı. Aynı Fakültede Hadis Ana Bilim dalında Kur'an-ı Kerim'in Anlaşılmasında Hadislerin Rolü adlı çalışmasıyla doktor, 2000 yılında da Doçent oldu. 2012 yılında ise Profesör oldu. Dicle Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Hadis Ana bilim dalı Öğretim üyesi. YÖK üyeliğine atanmadan önce Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı olarak görev yapıyordu. Televizyon programlarına Kanal A’da başladı. Ramazan aylarında iftar ve sahur programları yaptı. Kaset, CD, VCD formatında dini bilgiler verdiği konuşma kayıtları yaptı. İnsanlığın Geleceği ve İslam (1988), İslami Davetin İlkeleri (1988), Fitneler (1997), Ashapdan Bir Demet (1997), Bazı Hadislerin Günümüze Yansıması (1997), Ayetlere Farklı Bir Bakış (1997), Asr-ı Saadette Müşrik ve Münafık Liderler (1999), Kur'an-ı Kerim'in Anlaşılmasında Hadislerin Rolü (1999), Ebu Zür'a er-Razi ve Hadis İlmindeki Yeri (2000), Hz. Peygamberle İslam'ı Doğru Anlamak (2006), Saadet Asrından Damlalar (2008), Sevgi Dininden Yansımalar (2009), Dört Halife (2010), Gökteki Yıldızlar (2010), O'nu Nasıl Sevdiler (2010), Nihat Hatipoğlu'nun Kaleminden Günlük Dualar (2010), Barış Elçisinden Rahmet Dokunuşları (2010), Allah'ı Bildiğimi Sanırdım (2011), Rahmete Firar Etmek (2011), Büyüklerin Duaları (2011), Kur'an ve Sünnet Işığında Felaketler ve Deprem (2011), Hz. Peygamber ile Kur’an’ı Doğru Anlamak (2015). Hatipoğlu evli ve 3 çocuk babası. |
(EA)