"Bizi buluşturan şey 'kadın' kimliğimizdir. Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, renginiz, diliniz, dini inançlarınız, ne olursa olsun, bilmenizi isteriz ki, her zaman yanımızda sizin için ayrılmış bir yer olacaktır."
Aslında bir ilkokul öğretmeni olan Nebahat Akkoç, 1993'te kocası öldürüldükten sonra tutuklanır ve hapiste işkence görür. Bu acı deneyimin ardından, kadın haklarının zaman zaman, insan hakları ve etnisite mücadelesinin gölgesinde kaldığını fark eder.
Kadına yönelik şiddetin önce ev içlerinde başladığını gözlemleyerek, kadınları tek tek içinde bulundukları cehennemlerden çekip çıkarma çabasının ilk adımını atar ve 1997'de KA-MER'i kurar.
KA-MER'in Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van'da kadınlar için çalışan merkezleri var.
Time Dergisi'nin 2003 yılında başlattığı ve birinci yılında 36 kişiye verdiği "Ortadoğu ve Avrupa'nın Kahramanları" ödülünü aldı.
Akkoç, 2004 Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Ginetta Sagan ödülünü ve aynı yıl, Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı'nın topluma hizmet dalında verdiği "Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı" ödülünü aldı.
2005'te Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Legion d'honneur madalyası ile onurlandırıldı.
Akkoç kadın yönelik şiddet kapsamında ağırlıklı olarak töre cinayetiyle ilgileniyor. Töre cinayeti sonucu öldürülen Şemse Allak'ın cenazesini omuzlayanlardan. (NZ)