Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya'nın başkenti Nairobi’de gazetecilerin sorularını yanıtladı, Almanya’da Ermeni Soykırımıyla ilgili alınan kararla ilgili konuştu.
TIKLAYIN - ALMANYA MECLİSİ'NDEKİ ERMENİ SOYKIRIMI TASARISI'NIN TAM METNİ
Erdoğan, Almanya Parlamentosunun Ermeni soykırımı kararını “Burada da bir üst akıl var. Böyle bir talimat gelmiş olmalı” diye yorumladı.
TIKLAYIN - ALMANYA MECLİSİ ERMENİ SOYKIRIMI TASARISI'NI KABUL ETTİ
“Kıymeti harbiyesi yok”
Habertürk, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin haberlerine göre Erdoğan şunları söyledi:
“Orada parlamento içinde yapılan tartışmaların notları henüz bana ulaşmış değil. O notlar üzerinden bir değerlendirme yapacağız.”
“Alman Parlamentosu’nda alınan o kararın, esasen bir kıymeti harbiyesi yok. Bizim 1915 olaylarıyla ilgili yaklaşımımız ortada. Birileri o tür bir karar aldı diye tarihimiz değişecek değil. Farkında olmadıkları konu şu: Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıyalar.”
“Holokost ile 1915 olayları arasında herhangi bir benzerlik yok. 1915 olayları ile AİHM’nin aldığı karar da son derece açık. AİHM kararında, Ermeni anlatısının mutlak gerçek olmadığı ve özgürce tartışılabileceği, Ermeni anlatısını sorgulayan görüşlerin ifade özgürlüğünün mutlak koruması altında olduğu, 1915 olayları ile Holokost arasında benzerlik kurulamayacağı açıkça ifade ediliyor. Bu tespitler hukuken de bağlayıcı.”
Geri kabul anlaşması
“Geri Kabul Anlaşması, vize serbestisi gibi meseleler, AB’yle ilgili konular. Bizim bu konulardaki tavrımızın ne olduğu da belli. Bunu Dünya İnsani Zirvesi sırasında Şansölye [Angela] Merkel’e de anlattım.”
“Söz konusu iki konu eş zamanlı olarak yapılmak durumundadır. Eş zamanlı olarak yapılmazsa, biz de gerekli adımı atmayabiliriz. Yani Geri Kabul Anlaşması’nın TBMM’den, Bakanlar Kurulu’ndan geçmiş olması bu işin artık bitmiş olduğu anlamına gelmez. O işin bizim Göç İdaresi’nden de ayrıca geçmiş olması…”
“Üst akıldan talimat”
“Burada da bir üst akıl var. Niye mi? Düşünebiliyor musunuz, oylamada bir ret, bir çekimser oy, bir de oylamaya katılmamış olanlar var. Almanlar için bu kadar milli bir mesele mi bu?”
“Geçen sene 1915 olaylarının 100’üncü yılıydı. Böyle bir tasarı niye geçen sene oylanmadı da bu sene oylandı? Bunlar düşündürücü tabii!”
“Üst akıldan kendilerine böyle bir talimat gelmiş olmalı ki böyle bir adım attılar. Şimdi merak ediyorum: Alman yöneticiler böyle bir karardan sonra benim şahsıma, Başbakanımıza hangi yüzle bakacaklar acaba?”
Ne olmuştu?
Almanya Federal Meclisi Ermeni Soykırımı tasarısını 2 Haziran’da kabul etti.
“1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma” başlıklı tasarıda sadece Ermeniler değil, Osmanlı'da Hıristiyan azınlık Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma uğradığı belirtiliyor. O dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki konumunda olan Alman İmparatorluğu'nun sorumluluğuna da dikkat çekiliyor.
Türkiye, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Türkiye’ye çağırdı.
Dışişleri Komisyonu'nun AKP, CHP ve MHP’li üyeleri, Ermeni Soykırımı karar tasarısına karşı ortak bir bildiri yayınladı.
Başbakan, Hükümet ve siyasiler de Almanya’ya tepki gösterdi. (AS)
* Fotoğraf: Kayhan Özer - Nairobi / AA