Fotoğraflar: DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Tarabya Köşkü'nde sanatçı ve sporculara iftar verdi.
Erdoğan'ın verdiği yemeğe eşi Emine Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yanı sıra şu isimler katıldı: İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Hakan Ural, Ajda Pekkan, Hülya Avşar, Bülent Ersoy, Muazzez Ersoy, Esra Erol, Işın Karaca, Sibel Can, Emel Sayın, Yavuz Bingöl, Uğur Işılak, Aykut Kocaman, Hidayet Türkoğlu, Rıdvan Dilmen, Ömer Onan, Kerem Tunçeri, Ufuk Sarıca, Şahika Encümen, Tolga Zengin ve Melih Mahmutoğlu.
Erdoğan iftarın ardından yaptığı konuşmada, Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılacağını açıkladı.
TIKLAYIN - AKM'YE 7 YILDA NE OLDU?
İftara katılan sanatçı ve sporcular Erdoğan ile fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın sonunda sanatçı ve sporcuları tek tek uğurladı.
* 1969 yılında “İstanbul Kültür Sarayı” adıyla hizmete girmesinden bu yana AKM’nin öyküsüne buradan ulaşabilirsiniz.
“Kültürü belli kesimlerin tekelinde tutmak”
Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:
“Kültürü, sanatı, sporu belli kesimlerin tekelinde tutma saplantısının ülkemize hiçbir faydası olmadığı gibi, tam tersine bu tavır her alanda üzüntü verici bir sığlığa yol açmıştır.
“Teessürle belirtmem gerekir ki Türkiye'nin gücü ve kapasitesiyle kültür, sanat ve spor alanında bulunduğumuz yer uyumlu değildir.
“İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız. Bu yaklaşımla bırakınız dünya çapında isimlere ve eserlere sahip olmayı, milletimizin asgari beklentilerini dahi karşılayamayız.
“Taksim'deki o sağlıksız ve kesinlikle çirkin yapı”
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Taksim'deki opera binasının yenilenmesi, yani Atatürk Kültür Merkezi'ni kastediyorum. Daha iyisini yapmak için atılan adımlar, bu çarpık anlayışın saldırısına uğramıştır.
“Halbuki AKM deprem nedeniyle ciddi bir hasara uğrayan bir yerdir. Yani deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan bir yer.
“Türkiye'nin hem kapasite hem teknik altyapı bakımında en modern batı ülkelerinde dahi örneğine az rastlanabilecek opera binası neresidir biliyor musunuz? Bu eser Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçası olan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'dir. Bunu yaptırırken mimar arkadaşlarıma tüm dünyayı gezdirttim. Şimdi iki bin kişiyi alabilen opera binasına sahibiz.
“Taksim'deki o sağlıksız ve kesinlikle çirkin yapıyı yıkıp yerine daha güzel bir eser kazandırmak istediği için uzun yıllar boyunca yerden yere vurdular. Ne sanatçı düşmanlığımız, ne sanata saygısızlığımız kaldı.
“Halbuki biz hem İstanbul'a hem de kültür sanat dünyamıza yakışır bir eseri ülkemize kazandırmak için çalıştık. Harbiye Kongre Merkezi bunun bir örneğidir. Oradaki Muhsin Ertuğrul neydi, biz onu şu anda ne hale getirdik?
“Şimdi inşallah Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'ni aynı mimari gruba yaptırdık, proje şu anda bitti.
“Gerek yan gerekse arka taraftaki boşlukları da oraya dahil etmek suretiyle yıkıp orayı yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbulumuza kazandıracağız.
“Şimdi birileri hemen diyecek ki 'Efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız.'
“Bu sözün anlamı; 'Kültürü, sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz?' ithamıdır. Bana göre bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır.” (AS)