İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya gelen gruptan yazar Ümit Fırat görüşmeyi "yapıcı, umut verici" sözleriyle değerlendirdi.
Görüşmecilerin Kürt meselesinin çözümü için alınması gereken anayasal, yasal ve idari önlemleri dile getirdiğini belirten Fırat, Cumhurbaşkanı Gül'ün de bunları not aldığını anlattı.
Gül, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği (Ekopolitik) Danışmanı Prof. Dr. Vamık Volkan ve Kürt sorunu konusunda çalışma yapan 19 kişiyle dün (26 Ağustos) Tarabya Köşkü'nde bir araya geldi.
"Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanımızın sivil toplumun dileklerini bu kadar açık ve anlayışla dinlediğini duymamıştım, görmemiştim" diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanı, Kürt sorununun gün geçtikçe kangrene dönüştüğünü, görmezden gelinemeyeceğini ve çözümü yolunda mümkün olan her türlü adımın atılması gerektiğini söyledi.
"Türkiye'nin demokrasi standartlarının yükseltilmesinin başta Kürt sorunu olmak üzere birçok sorunun önünü açacağı yolunda beklentilerinden söz etti.
"Türkiye'nin farklı kesimlerinden insanlarla bir araya geldiğini, Kürt sorununun çözümü için kafa yorduğunu, çaba sarf ettiğini, pozisyonu çerçevesinde elinden gelen gayreti göstereceğini, bizim çalışmalarımızın devamı için de gerekirse destek verebileceğini söyledi."
"Bugünden yarına yapılabilecek çok şey var"
Çatışmasız sürecin devamı ve Kürt sorununun çözümü için yeni yasama yılını beklemeden alınabilecek önlemler olduğunu savunan Fırat, "Yeni bir anayasa beklentimiz elbette sürüyor. Ancak akşamdan sabaha değişebilecek şeyler de var" dedi.
Fırat, Cumhurbaşkanı Gül'le görüşmesi sırasında da dile getirdiği önerileri ise şöyle sıraladı:
"Hükümet, yer adlarını hiç kimsenin talebini beklemeden eski haline çevirebilir. Norşin'in ismini Güloymak yaparken kimsenin fikrini sormamışlardı. Şimdi yeniden Norşin olarak değiştirebilirler.
TC yasalarına göre yargılanarak 32 kişinin öldürülmesinden suçlu bulunup idama mahkûm edilmiş olan Mustafa Muğlalı isminin, tam da cinayet mahalli olan Özalp ilçesinde bir jandarma kışlasına verilmesi yöre halkını yaralıyor. Mustafa Muğlalı ismi, silinebilir.
Bunlar, iyi niyet göstergeleridir. İnsanların umutlu bir beklentiye girmesine yol açar. Zaten bunları değiştirmeden anayasayı değiştiremezsiniz."
Görüşmeye katılanlar
Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeye, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, eski Özel Harp Dairesi Subayı Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Murat Belge, Ümit Fırat, Altan Tan, Avni Özgürel, Tarık Çelenç, Halit Yalçın, Avrupa Türk İslam Birliği Kurucu Başkanı Musa Serdar Çelebi, Bedrettin Gündeş, Murat Sofuoğlu, Ayşegül Elif Aslantepe, Raif Türk, Mehmet Emre Ölmez, Ayşe Betül Çelik, İdris Ağcanoğlu, Ayla Yazıcı katıldı. (BB)