17-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen "Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası" nedeniyle Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) Taksim'de dün (17 Mayıs) basın açıklaması yaptı.
Taksim Tramvay durağında yapılan açıklamada, Cumartesi Anneleri'nin 1995'den beri süren mücadelesinin Türkiye Devleti'nin gözaltında kaybetme politikasına, 90' lı yılların sonunda geri adım attırdığı ama bu politikayı sonlandırmadığı belirtildi.
"Mücadele sonuç verdi, devlet öldürdüğünü kabul etti"
Açıklamada, gözaltında kaybedilen binlerce kişinin halen kayıp olduğu, suçluların cezalandırılmadığı ve Türkiye'nin halen "BM Kişilerin Zorla Kaybedilmesine Karşı Sözleşme" yi imzalamadığı belirtildi.
* Türkiye Devleti'nin de gözaltında kaybetmeyi bir yok etme, sindirme yöntemi olarak uyguladığına dair, Cumhuriyet tarihi boyunca karşımıza çıkan çeşitli olaylar bulunmakta.
* Ancak, 1915 Ermeni soykırımı sırasında uygulanan kaybetme politikasını miras almasının ardından, 1934'te Trakya'da Yahudilere, 1938 Dersim katliamında bölge halkına, 1970 ve 1980 darbe dönemlerinde devrimcilere, ilerici aydınlara ve 90'lı yıllarda Kürtler'e yoğun ve sistematik olarak uyguladığı söylenebilir.
* Ancak Cumartesi Anneleri ile birlikte yükselen mücadele bu politikayı teşhir etti ve bazı olayların aydınlatılmasını sağladı. Kaybedilişinden 30 yıl sonra, Cemil Kırbayır'ın devlet güçlerince öldürüldüğü kabul edildi.
"Dünyada yaygın gözaltında kaybetmeye karşı birleşik mücadele"
Açıklamada ICAD'ın kuruluş süreci ve dünyadaki mücadele şöyle anlatıldı:
* Cumartesi Anneleri 27 Mayıs 1995 'de ilk kez Galatasaray Meydanı'nda oturmaya başladıklarında, gözaltına alınıp öldürülen Hasan Ocak, Kimsesizler Mezarlığı'nda 10 gün önce bulunmuştu. Aylardır kayıp olarak aranan Rıdvan Karakoç'un da Hasan'la aynı kaderi paylaştıklarının ortaya çıkarılması, diğer kayıp yakınları için de umut olmuştu.
* 1996'da Arjantinli Plaza De Mayo Anneleri, Cumartesi Anneleri ve dünyanın birçok yerinden kayıp aileleri İstanbul'da bir araya gelerek gözaltında kaybetme politikasının dünyada yaygın ve sistematik bir uygulama olduğuna karar verdi.
* Birleşik mücadelenin sürekliliğini sağlamak üzere "Kayıplara Karşı Uluslararası Komite"nin (ICAD) kurulmasına karar verildi; 17-31 Mayıs tarihleri "Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası" ilan edildi.
* Sonrasında; 1997'de Kolombiya-Bogota, 1999'da Filipinler-Manila, 2002'de Almanya-Nürnberg, 2006'da Diyarbakır ve 2010'da İngiltere-Londra'da Gözaltında kayıplara Karşı Uluslararası Kurultaylar düzenlendi.
* Sri Lanka'dan Pakistan'a dünyanın bir çok yerinde insanlar hala kaybediliyor ve kaybedilenlerin akıbetleri hala bilinmiyor.
* Geçtiğimiz yıl ETA militanı Jon Anza'nın Fransız emperyalizmi tarafından kaçırılarak katledilmesi, insanlık için devam eden tehlikeyi göstermektedir. (NV/ŞA)