Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki 382. Hafta eyleminin ardından pankart açan Hasan Gülünay'ın ailesi gözaltına alındı.
İHD İstanbul Şubesi gözaltına alınanların Hasan Gülünay'ın eşi Birsen Gülünay, oğlu Cihan Gülünay, kızı Deniz Gülünay ile Deniz Destebaş, Pınar Bektaş ve Şükrü Oral olduğunu ve Taksim İlkyardım Hastanesi'ne götürüldüklerini açıkladı.
Aile üyeleri bir günlük gözaltının ardından Pazar sabahı serbest bırakıldı.
Kaybedilişinin 20. Yılı
Hasan Gülünay'dan 20 Temmuz 1992'den bu güne haber alınamıyor. Hasan Gülünay'ın ailesi, Galatasaray Meydanı'ndaki Cumartesi eyleminden sonra İstiklal Caddesi'nde bulunan bir kafenin 2. katına pankart asma eylemi gerçekleştirdi.
Binanın penceresinden astıkları pankartta "Hasan Gülünay nerede? Kaybedenler kaybedecek" yazılıydı. Eylemin ardından Gülünay ailesinden üç kişi gözaltına alındı.
Kayıp yakınlarının, gözaltıları engellemek istemesi üzerine polis ile aileler arasında arbede yaşandı. Polis kafenin girişine barikat kurdu. Barikatı aşmak isteyen kayıp yakınlarına polis biber gazı ve coplarla karşılık verdi. Bu sırada yaşanan arbedede üç kişi daha gözaltına alındı.
382. Hafta buluşmasında Cumartesi anneleri/insanları Galatasaray lisesinin önünde Hasan Gülünay ve Abdülgani Dağ'ı anmak ve akıbetlerini sormak için toplanmışlardı.
Zamanaşımı tehlikesi
Her zaman olduğu gibi saat 12.00'de başlayan oturma eyleminde gözaltına alınıp kaybedilişinin 20. Yıllında Hasan Gülünay davasının Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere rağmen zaman aşımı tehdidiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Eylem sırasında söz alan Hasan Gülünay'ın kayınbiraderi Zeki Eğin, "Tüm kanıtlar olduğu halde devlet gerçeği inkar etti, ediyor. Arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Yargının bu güne kadar yaptığı tek şeyin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne "Gözaltında öldürüldüğü iddia edilen" Hasan Gülünay'ın yaşayıp yaşamadığı hususunun araştırarak sonucun bildirilmesi diye sormak oldu diyen Eğin "Terörle Mücadele Şube Müdürü de savcıya her ay 'Araştırmalar devam ediyor, herhangi bir tespit halinde zaman aşımı süresi olan 20.07.2012 tarihine kadar her ay Cumhuriyet Başsavcılığı'nıza bilgi verilecektir' diye resmi yazı gönderiyor. Yapılan bu" diye konuştu.
Ocak: "İnsan hakları askıda"
Daha sonra 23 Temmuz 1994'te 17 yaşındayken gözaltına alınan ve kaybedilen Abdülgani Dağ'ın hikayesini 1995'te gözaltına alınan ve kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Aysel Ocak okudu.
Abdulgani Dağ gözaltına alındığı gün Nusaybin'deki evinden Stile Köyü'nde bulunan halasını ziyaret etmek için yola çıktı. Bindiği minibüs Stile-Kürsüse Köyleri arasında kimlik kontrolü yapan askerler tarafından durduruldu. Abdülgani ikisi kadın, üç yolcu ile birlikte gözaltına alındı.
Tanıklar daha sonra Abdülgani ile yedi gün birlikte Mardin Tugay Komutanlığı'nda gözaltında tutulduklarını ve çok ağır işkenceler gördüklerini beyan ettiler. Ocak konuşmasında "Tanıklara rağmen, ailenin başvurduğu tüm kurumlar 'oğlunuz gözaltına alınmamıştır' cevabını verdi. Çünkü Kürtler için çocuk da olsalar hukuk, insan haklar askıya alınmıştı...
"Abdülgani'nin kaybedilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Kaybedilen katledilen çocuklar için hukuk, insan hakları hiç askıdan inmedi. AKP iktidarının ileri demokrasisinde de 171 kürt çocuk güvenlik güçleri tarafından öldürüldü" dedi. (RE/HK)
* Fotoğraflar: Gündem Elçi
** Video: Rana Ençol
** Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın uzun mücadele tarihini okumak için tıklayın.