İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri/İnsanları bugün, Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası’nın son gününde, halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil’in görevinden alınması ve tutuklu yargılanması için Ankara’da eylem düzenledi.
1992-1994 yılları arasında Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapmış olan Çitil, 13 köylünün faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ilgili olarak tutuksuz yargılanıyor. Çitil duruşmalara da katılmıyor.
Saat 12:30’da YKM önünde bir araya gelen kayıp yakınları “Kaybedenler kaybedecek”, “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun” sloganlarıyla Adalet Bakanlığı önüne yürüdü.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da kayıp yakınlarına destek verenler arasındaydı.
Efe: Çitil’in hala görevde olması suçunu meşrulaştırıyor
Adalet Bakanlığı önünde bir konuşma yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, gözaltında kaybetmenin, işkencenin ve tecavüzün insanlık suçu olduğunu söyledi:
“Bu suçlardan sanık olan kamu personelinin hala görevinin başında olması insanlık suçlarının meşrulaştırılması sonucunu doğurmaktadır.”
Türkdoğan: Sizin hiç vicdanınız yok mu?
“Öyle bir ülke ki darbeye teşebbüs edenleri tutuklu yargılıyor, elbette yargılamalı, ama 13 kişinin faili olan bir kişi hala görevinin başında bulunuyor” diyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bunun bir hukuk sefaleti olduğunu söyledi:
“Davaların nakledilmesi demek sanıkların korunması demek. Mardin ve Çorum hakimlerine sesleniyorum. Sizin hiç vicdanınız yok mu?”
Buldan: Süreçin iyi ilerlemesi için somut adımlar atılmalı
Türkiye’de adaletin hiçbir zaman uygulanmadığını belirten Pervin Buldan ise Çitil’in 1992-1994 yılları arasında gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin daha önce Meclis’te bir araştırma önergesi verdiklerini söyledi:
“Verdiğimiz araştırma önergesi AKP milletvekilleri tarafından, dava sürüyor gerekçesiyle, gündemleştirilmedi.”
Yeni bir sürece girildiğini söyleyen Buldan, sürecin iyi ilerlemesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Faili meçhul cinayetler aydınlatılmalı ve sanıklar yargılanmalıdır. Bu bizim için öncelikli bir meseledir.”
10 Mayıs 1994 yılında kaybedilen Halil Alpsoy’un eşi Fikriye Alpsoy Kürtçe yaptığı konuşmasında “Eşim Kürt’tü, Mardinli’ydi. Onu bu yüzden öldürdüler” dedi ve Çitil’in tutuklanmasını istedi.
21 Mayıs 1994 yılında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak da Çitil’in tutuklanmasını istedi ve “Toplumun adalet ve eşitlik duyguları karşılanmaksızın hiçbir açılım başarıya ulaşmaz” diye konuştu.
Musa Çitil kimdir?
1992-1994 yılları arasında Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapmış olan Çitil, Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 450. maddesi uyarınca “insan öldürmek” suçundan 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Görevi döneminde 13 köylü faili meçhul cinayetle öldürüldü. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava daha sonra Adalet Bakanlığı'nın talebi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin onayı ile “güvenlik gerekçesiyle” Çorum'a taşındı.
Hazırlanan iddianamede, Çitil'in öldürülen köylüler ile ilgili "terörist" diye tutanak tuttuğu belirtiliyor.
Davanın 29 Nisan’daki son duruşmasında da kayıp yakınlarının ve müdahil avukatların, “Çitil’in görevden alınarak tutuklanması” talebi reddedildi, Çitil şu anda Ankara’daki görevine devam ediyor ve “sağlık nedenlerini” gerekçe göstererek duruşmalara katılmıyor. (SK/AS)