* Video: Evrim Kepenek / bianet.
Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın bugün İstanbul Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği basın açıklamasını, polis bir kez daha Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına uymayarak engelledi.
Çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusu gözaltına alındı. Sabah saatlerindeki eylemde gözaltına alınanlar, ifadelerinin ve sağlık kontrollerinin ardından akşam 17.00'da serbest bırakıldı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları'na destek için bugünkü eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Cengiz Çiçek ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katıldı.
Pervin Buldan'dan açıklama
Gözaltılardan sonra, kendisi de Cumartesi İnsanı olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, basın açıklaması düzenledi.
Açıklaması polis tarafından yarıda kesilen Buldan, şöyle dedi:
"951. haftasında Cumartesi İnsanları bir kez daha zorla ve şiddetle gözaltına alındılar. Bu meydanda adalet ve hakikat arayışını sürdüren Cumartesi İnsanları'nın bu meydana girmesini engelleyen zihniyeti kınadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz.
"Cumartesi İnsanları hak, adalet ve hakikatın ortaya çıkması için bir mücadele sürdürdüler. Ancak son zamanlarda yaptıkları tüm açıklamalara engel konuldu. Bu insanlar akşama kadar gözaltına tutuluyor."
Öte yandan polis, Buldan'ın açıklamasını kayıt altına almak isteyen basın mensuplarını da alandan uzaklaştırmaya çalıştı ve şiddet uyguladı.
Gözaltına alınıp serbest bırakılan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının isimleri şöyle:
Hanife Yıldız
İkbal Eren Yarıcı
Maside Ocak
Hanım Tosun
Mikail Kırbayır
Ali Ocak
Eren Keskin
Gülseren Yoleri
Leman Yurtsever
Cihan Kaplan
Hatice Onaran
Fırat Akdeniz
Nazım Dikbaş
İsmail Yücel
Hünkar Hüdai Yurtsever
Arda Yüksel
Meryem Bars.
Hiçbir yasal koşul oluşmadığı halde kelepçelenerek gözaltına alındık pic.twitter.com/T4zkoU9E3p
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) June 17, 2023
AYM kararı neydi?
Cumartesi Anneleri/İnsanları'ndan Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis saldırısını AYM'ye taşıdı.
Maside Ocak başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirdi.
Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Karar oy çokluğuyla çıktı. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce oldu.
(EMK/TY/AÖ)