Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilen sevdiklerinin akıbetini sormak için 529. defa Galatasaray’da buluştu.
Buluşmaya 1994’te eşi faili meçhul cinayetle öldürülen, HDP milletvekili ve 7 Haziran seçimlerinde de İstanbul milletvekili adayı Pervin Buldan da katıldı.
1948’de işkenceyle öldürülen yazar Sabahattin Ali’yi anan Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak “20 seneden beri Kolombiya'dan Filipinlere, Almanya'dan Fas'a, Edirne'den Kars'a, devletin bu vahşetini topluma anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Ocak’ın ardından söz alan gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in abisi İrfan Bilgin de 12 Eylül darbesi generali Kenan Evren’in 10 Mayıs’ta öldüğünü hatırlatarak “Kenan Evren eli kanlı piyondu. Emekçilerin paralarıyla refah içinde yaşayıp öldü” dedi.
“AKP Kenan Evren’in cenazesine katılmayacağını açıklamış. Yüzlerce insanın ölümünün faili Kenan Evren elini solunu sallayarak, refah içinde gitti. Biriniz çıkıp sorabildiniz mi, yargılayabildiniz mi? AKP bugün Kenan Evren’in anayasasıyla ülkeyi yönetiyor, o yasadan besleniyor, Kenan Evren’in yasalarıyla iktidar olmaya çalışıyor. Ben AKP’nin cenazeye katılmama kararını samimiyetsiz buluyorum.”
Gözaltına kaybedilen İsmail Bahçeci'nin kardeşi Umut Bahçeci 20 yıldır annesinin yas tuttuğunu belirterek, annesinin anneler gününde "Keşke İsmail de yanımda olsaydı dedi. Bizim acımız sıradan bir acı değil, geçmiyor" diye konuştu.
12 Eylül darbesinin ilk gözaltında kayıbı Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri/İnsanları ile yaptığı toplantıda bir söz verdiğini hatırlatarak “O zaman gazeteciler bana ‘Umutlu musunuz’ diye sormuştu. Umutluydum tabi ama sadece sorumlular bulunup yargılanırsa. Benim kardeşimin failleri belli ve ellerini kollarını sallayarak geziyorlar.” diye konuştu.
Buluşmaya Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı üyeleri de katıldı. Ağın yönetim kurulu üyelerinden Isaías Barreñada da söz alarak gözaltında kayıpların sadece Ortadoğu ve Güney Amerika’nın sorunu olmadığını, Avrupa’da da gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan yoldaşları olduğunu söyleyerek Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın mücadelesine destek verdiklerini ifade etti.
İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Evrim Baykondu’nun basın açıklamasını okuduğu buluşmada 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası'nın başladığını hatırlatarak bu haftayı Sabahattin Ali’ye adadıklarını söyledi.
Baykondu, bu vesileyle taleplerini yineleyerek, talepler karşılıklarını buluncaya dek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın talepleri
Cumartesi Anneleri/İnsanları;
* Hukuk devleti,
* Hakikatin tanınmasını,
* Türkiye’de insan hakları hukuka dayalı bir siyasal ve hukuksal rejime geçiş için adalet ve barış,
* Cezasızlık ve adaletsizlik üreten sistemin bütününde yasal, idari ve adli değişiklik,
* Soruşturma ve yargı makamlarının failleri koruyan pratiklerine son vermesi ve uluslararası hukuktan kaynaklanan görevlerini yerine getirmelerini,
* Siyasal iktidarın adil kararlara varacak hukuki teminatlara sahip yargılama sürecini garanti etmesini, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açıklamasını,
* Gerçeğe ulaşma hakkının hayat bulması için devletin elindeki bilgilere tam erişim olanağının sağlanması, kaybedilenlerin izini eksik sürecek mekanizmaların yaratılmasını,
* Türkiye’nin acilen BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi’ne, BM Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlar Bakımından Kanuni Sınırlamaların Uygulanmayacağına Dair Sözleşmesi’ne, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ve Cenevre Sözleşmeleri Ek Protokollerine taraf olmasını talep ediyorlar. (EA)