Bugün Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’na çıkışlarının 23. yılı.
Akşam saat 20.00’de mumlarıyla Galatasaray’da buluşacak olan Cumartesi Anneleri / İnsanları adına çağrı metni yayınlayan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) şu ifadelere yer verdi:
“27 Mayıs 1995 tarihinde ‘Kayıplarımızı istiyoruz!’ diyerek başlattığımız barışçıl direniş 23. yılında.
“27 Mayıs 1995 tarihinden bu yana her cumartesi saat 12:00 de gözaltında kaybetme suçuyla yüzleşilmesi, hesaplaşılması ve adaletin sağlanması talebiyle Galatasaray’da buluşuyoruz.
“Galatasaray’dan devleti yönetenlere ve adli makamlara : ‘Taleplerimiz yurttaşlık haklarımızdır, taleplerimizi yerine getirmek yasal yükümlülüğünüzdür!’ diyerek adaleti sağlama çağrısında bulunuyoruz.
“Galatasaray’dan toplumun tüm kesimlerine; ‘Adaletsizliği kanıksamak da adaletsizliği üretmek kadar utanç vericidir; kanıksama, susma, unutma!’ çağrısında bulunuyoruz.
“23. yılımızda sizi Galatasaray’a hakikat ve adalet talebimize eşlik etmeye çağırıyoruz.”
1995’ten bugüne
Cumartesi oturmaları, Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 55 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başladı.
27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle ilk kez oturma eylemi yaptı.
1995-1999 yıllarında her Cumartesi aynı saatte aynı taleple talebiyle Galatasaray Lisesi önünde oturdular.
Polis Cumartesi Anneleri'ne 1998 Ağustosu'ndan başlayarak her hafta copla biber gazıyla saldırdı. Gözaltılarla son bulan bu saldırıların sonucunda, Cumartesi Anneleri, 203. oturma girişimlerinde, 13 Mart 1999'da "ara verdiklerini" açıkladılar.
10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Annelerin yanında artık çocukları ve torunları da vardı. (EKN)