Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, faili meçhul cinayetler ve zorla kaybetme suçları ile Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik şiddetin araştırılması için komisyon kurulmasını teklif etti.
Komisyonunu adının da “Faili Meçhullerin İncelenmesi, Yüzleşme ve Cezasızlığın Ortadan Kaldırılması Komisyonu” olmasını önerdi.
"Yüzleşmek, yegane yoldur"
Araştırma önergesinde, komisyonun neden kurulması gerektiğini şöyle açıkladı:
“Ülkemizde faili meçhul cinayetlerin ve derin devlet tipi örgütlenmelerin tamamen ortadan kalkması, Türkiye’nin insan hakları ilkelerine saygılı bir demokrasiye kavuşması için geçmişte yaşanan faili meçhullerin incelenmesi, yeni suçlar doğuran cezasızlığın ortadan kalkması ve faillerin yargılanması büyük önem taşıyor.
“Bu konuda, hiçbir iktidar ya da politikacının meşrebine, iyiniyet ve kötüniyetine bağlı olmaksızın ilkeli bir çalışma yürütmek, hakikatle yüzleşmek; gerçeklerin ortaya çıkması için yegane yoldur.
“Demokratik haklarını kullanarak Galatasaray Meydanında 700 haftadır eylem yapan Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemine yönelik engelleme ve şiddetin de araştırılması, hükümet yetkilileri de dahil olmak üzere sorumluların soruşturulması gerekir.”
“Eyleme bir saat kala yasaklandı”
TIKLAYIN - Polis Cumartesi Anneleri'ne Plastik Mermiyle Saldırdı
Araştırma önergesinde, 700. hafta eylemine yapılan saldırıyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
“Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın geçen hafta gerçekleştirmek üzere bir araya geldiği 700. hafta eylemi, eyleme bir saat kala yasaklandı.
“80’li yaşlarındaki kayıp yakınlarına ve onlara desteğe gelenlere sert müdahalede bulunan kolluk güçlerinin, yurttaşları yerlerde sürüklerken, plastik mermi kullanırken ve milletvekillerini darp ederken görüntüleri basına yansıdı.
“Eyleme yönelik saldırının ardından aralarında gazetecilerin de bulunduğu onlarca yurttaş gözaltına alındı.”
“AKP’li vekiller Erdoğan'ı ağlayarak dinlemişti”
Önergede, dönemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kayıp yakınlarıyla yaptığı görüşmeye de değinildi:
“Cumartesi insanları, karanlık bir dönemle hesaplaşmak ve Türkiye’nin demokratikleşmesi adına üstlendikleri önemli rolle, geçtiğimiz yıllarda iktidarın faili meçhullerin incelenmesine ilişkin bazı adımlar atmalarını sağladılar.
“Dönemin Başbakanı Erdoğan, 2011 yılında, içlerinde oğulları 1980'de gözaltında kaybedilen iki anne; Berfo Kırbayır ve Elmas Eren’in de olduğu Cumartesi Anneleri'nden bir grupla Dolmabahçe'de buluşmuştu. Erdoğan, görüşmenin ardından partisinin grup toplantısında Berfo Kırbayır'ı anlatmış, AKP’li vekiller Erdoğan'ı ağlayarak dinlemişti.
“O dönemde faili meçhullere ilişkin pek çok soruşturma başlatılmış, davalar açılmıştı.
“Ne var ki, faili meçhullere ilişkin açılan davalardan yıllardır bir sonuç çıkmadığı gibi, Cumartesi Annelerinin 700. hafta eylemine şiddetle müdahale edildi.”
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. |
(AS)