Fotoğraf: Sara Subaşı
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Galatasaray meydanının yasaklanmasını ihlal kabul eden Anayasa Mahkemesi kararına dair açıklama yaptı.
İHD İstanbul Şubesi binasında bugün düzenlenen basın açıklamasında bir kez daha, Galatasaray Meydanından vazgeçmeyeceklerini söylediler.
TIKLAYIN - AYM Cumartesi Anneleri/İnsanlarına yasağı hukuksuz buldu
Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan Maside Ocak’ın 25 Ağustos 2018’deki, eylemin 700. Haftasında gerçekleşen polis saldırısını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı. AYM, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak’a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
AYM: Yasak kararı haklı ve ikna edici değil
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri’nin okuduğu basın açıklamasında, AYM kararı öncesi süreç şöyle anlatıldı:
“Dört yılı aşan bir süredir Galatasaray Meydanı tomalar, ağır silahlı polisler, çelik ve beton bariyerler ile kuşatıldı. Cumhurbaşkanlığı rejimi, adalet ve hukukun üstünlüğü talebimize, sesimizi duyurduğumuz Galatasaray Meydanı’nı esir alarak cevap verdi.
En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Bu iddialarla yargı makamlarına başvurduk, maruz kaldığımız hak ihlalinin ortadan kaldırılmasını talep ettik. Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar bu haklı itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi.
Maside Ocak’ın başvurusu üzerine verilen bu AYM kararıyla, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmedildi.
AYM, bu kararıyla, idarenin buluşmalarımızın engellenmesine dayanak gösterdiği ‘bildirimde bulunulmadı’ gerekçesini; “yapılmak istenen etkinlik, yaklaşık yirmi dört yıl boyunca belirli zaman ve yerde yapılmakta olup idarenin bu etkinliğin yapılacağına ilişkin olarak önceden bilgisi olmadığı söylenemez” diyerek geçersiz kaldı.
Mahkeme ayrıca, “İzah edilen sebeplerle idarenin etkinliği yasaklama kararı için dayanak gerekçelerinin haklı ve ikna edici olduğu söylenemez” kararını verdi.
Ayrıca AYM, ‘Başvurucunun da içinde yer aldığı grubun kaybolan yakınlarının bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacına yönelik oturma eylemi ve basın açıklaması yapmak istemesi demokratik bir toplumda saygı ile karşılanmalıdır’ diyerek Galatasaray’daki buluşmalarımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaptı.”
“Keyfi yasağınıza son verin”
Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğunu ifade eden Yoleri, “Yarından itibaren kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği olarak ilgili makamların AYM kararına kayıtsız şartsız uyma yükümlülüklerini yerine getirmeleri için girişimlerde bulunacağız” dedi.
Ayrıca, yetkililere seslenerek “Keyfi yasağınıza son verin ve Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırın. Kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, mevcut adaletsizliğe itiraz etmeye, hak ve özgürlük talep etmeye devam edeceğiz” dedi. (SS/AS)