Görsel ve Haber: MA ve Duvar'dan derlendi.
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’na toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 958’incisinde yine engellendi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen uygulanan engellemeler nedeniyle 18 haftadır meydandan vazgeçmedi.
Ellerinde karanfillerle Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Polis, çok sayıda hak savunucusunu gözaltına aldı.
Ayrıca eyleme, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, YSP'li Sırrı Sakık ve Meral Danış Beştaş ile TİP'li Ahmet Şık destek verdi. Buldan, Sancar, Sakık, Beştaş ve Şık Galatasaray Meydanı'nda polis ablukası alındı. Polis, Önder'in Galatasaray Meydanı'na geçişine de izin vermedi.
Hak savunucuları, yaklaşık 5 saat süren ifade işleminin ardından serbest bırakıldı.
#CumartesiAnneleri958Hafta'da gözaltına alınan arkadaşlarımız, 5 saat sonra Galatasaray Meydanı'na uzak 3 farklı hastaneden serbest bırakıldı.
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) August 5, 2023
Sözümüz gücümüzdür, susmayacağız. pic.twitter.com/dwAPrEFh6W
Destek eylemine de müdahale
Fotoğraf: sendika.org
İHD Adana Şubesi’nin çağrısı üzerine Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışmak için basın açıklaması yapmak isteyen 18 kişi de Valilik yasağı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.
Ne olmuştu?
İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Ağustos 2018'de yapılan Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşmasını 'herhangi bir bildirimde bulunulmadığı' gerekçesiyle yasakladı.
Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'ne saldıran polis 23 kişiyi gözaltına aldı. Ardından 46 kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı.
1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, darp edilerek gözaltına alınanlar arasındaydı. 82 yaşındaki annesi Emine Ocak da polis şiddetine maruz kaldı.
Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermesi üzerine başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak dosyayı AYM'ye taşıdı.
Yüksek mahkeme, şubat ayında verdiği kararda Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal" edildiğine hükmetti.
Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
(EMK/AS)