Bu yıl boyunca, Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) organizasyonuyla yürütülecek çalışmalar takvime bağlandı.
"Dokunmayın demekle olmuyor"
Mudanya Kaymakamı Mustafa Esen, "burası SİT alanıdır, dokunmayın dediğiniz zaman vatandaşı seçimsiz bırakıyorsunuz" diyor:
* Eski orijinalliğini bozmadan, tüm güzelliği canlandırarak yeni bir ev ortaya çıkınca, hiç kimse evinden vazgeçmek istemeyecek.
* Biz dışını yapıp teslim ettiğimizde, içini de insanlar ister istemez yapacaktır.
30 milyar yerine 5 milyar
Şükrü Çavuş sokağındaki eski evlerin giydirilmesi kapsamında 2001'de Kaymakam Esen'in 30 milyar liralık talebi üzerine, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Fonu'ndan 5 milyar lira gelmişti.
7 Ocak Pazartesi günü İlçe Özel İdare Müdürlüğü'nde uygulama çalışmalarına hazırlık amacıyla ihaleye çıkarılan işi ÇEKÜL Vakfı aldı.
33 evle başlanıyor
ÇEKÜL Mudanya Temsilciliği, sokaktaki 33 evde çalışmalarına başlarken, Mütareke meydanı, Kültür Merkezi ve çevresi ile İnönü anıtının bulunduğu parkının çevre düzenlemelerine ilişkin projede de gerçekleşti.
ÇEKÜL temsilcisi mimar Mustafa Öz, Cumalıkızık mimarisinin Mudanya'da yaşatılmasını amaçlayan, Şükrü Çavuş sokağındaki eski evlerin dış yüzeylerinin sağlamlaştırılması çalışmalarıyla ilgi şu bilgileri verdi:
* Burası, ÇEKÜL'ün sokak ölçeğinde koruma başlattığı ilk yer oluyor.
* İlçedeki çalışmalar röleve, restitüsyon ve restorasyon projesiyle sonuç verecek.
Ekim'e bitecek
* Projelerin en geç Şubat ayı sonunda tamamlanmasını bekliyoruz.
Öz, Şubat sonrasında, Kaymakamlığın açacağı ayrı bir ihaleyle başlayacak onarım çalışmalarda ÇEKÜL'ün yer alacağını açıkladı:
"Yapacağımız bu çalışmalarda ÇEKÜL'ün dışında hali vakti yerinde olan ev sahiplerinin de kendi gücü oranında katkıda bulunmasını istiyoruz."
Sokak projesinin 11 Ekim 2002'de kutlanacak Mütareke'nin 80. yıldönümü etkinliklerine yetiştirilmesi için Mart ayında çalışmalara hız verilmesi bekleniyor. (NM)