Milli Eğitim'in ilk kadın bakanı Nimet Çubukçu, İzmir Fen Lisesi Müdürü Hülya Ertürk Koç'u Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atadı.
Çubukçu, eski bakanlığındaki Özel Kalem Müdürü Pınar Cengiz ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Rukiye Serttaş'ı da Milli Eğitim'e taşıyarak bakanlıktaki üst düzey kadın yönetici sayısını üçe çıkardı.
Çubukçu, öğretmenlerin yarıdan fazlasını oluşturdukları halde, kadınların yönetimde söz sahibi olamamasından yakındı ve "Bundan sonra üst düzey görevlere daha çok kadın yönetici getireceğim" dedi.
Çubukçu istifa, emeklilik gibi yollarla boşalacak üst düzey koltukların büyük bölümüne kadın yönetici atayacağını ifade etti.
Türkiye'de tek kadın Milli Eğitim Müdürü olacak olan Koç'un atamasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından geçmesini bekleniyor. Koç, 1990 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol tarafından İzmir'e atanan ve çok kısa bir süre görev yapan Güler Karakul'dan sonra Türkiye'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirilen ikinci kadın olacak.
Geçen yıl Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Gaye Erbatur'un yazılı soru önergesini yanıtlayan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında toplam 3 bin 363 kadın yönetici olduğunu söylemişti.
Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında bir kadın genel müdür, üç kadın genel müdür yardımcısı, sekiz kadın daire başkanı vardı. Çubukçu'yla üst düzey kadın yönetici sayısı üçe çıktı.
Bakanlığın Personel Genel Müdürlüğü, Kadro Dairesinin verileriyle karşılaştırınca 81 il milli eğitim müdürü erkek, İl milli eğitim müdür yardımcısının 294'ü erkek 4'ü kadın, 850 ilçe ilçe milli eğitim müdüründen 5'i kadın, 845'i erkek, 2265 şube müdüründen 122'si kadın, 2114'ü erkek, 661 eğitim kurumu müdürü ve 2 bin 859 eğitim kurumu müdür yardımcısı kadın.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, örgün eğitim veren 45 bin 973 eğitim kurumu var. (EZÖ)