İstanbul Milletvekili ÖDP'li Ufuk Uras'ın Mor Çatı Kadın Sığınağı'na kaynak aktarımınım kesilmesiyle ilgili verdiği soru önergesini Devlet Bakanı Nimet Çubukçu cevapladı.
Çubukçu'nun verdiği bilgiye göre Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı 26 kadın sığınağı var. Ülke genelindeki sığınak sayısı 52.
Çubukçu'nun Mor Çatı çalışanlarına kaynak aktarımın neden kesildiğine dair cevabı şöyle:
"İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı’nın Mor Çatı Kadın Sığmağı Vakfı ile işbirliği İstanbul protokolü yaparak hizmete açtığı kadın sığınma evi hizmetlerinin; protokol süresinin 31 Aralık 2008'de dolması nedeniyle sürdürülemeyeceğinin anlaşılması nedeniyle, valiliğine bir yazı gönderilerek, söz konusu sığınma evinde kalan kadınlar ve çocuklarının mağdur olmalarının önlenmesi bakımından Beyoğlu kaymakamlığı ile Kurumumuz işbirliğinin değerlendirilmesi ve bu konuda gereğinin yapılması değerlendirilmiştir."
Mor Çatı Sığınağının SHÇEK'e bağlı olarak işletilmesine ilişkin işbirliği esaslarıNIN SHÇEK ve İstanbul Beyoğlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı arasında düzenlenen bir protokol ile belirlendiğini ve imzalandığını söyleyen "Proje kapsamında aktarılan kaynakların bir kısmı kadın konukevinin bir parçası olan Çocuk Evinin harcama kalemleri içinde kullanılmıştır, projenin süresi sona erdiğinden bu çerçevede kaynak aktarımı söz konusu değil" diyor.
"Ancak; kadın konukevi yerel düzeyde Beyoğlu SYDV tarafından ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde devam ettirilmesine ilişkin çalışmalar yürütülmektedir."
Uras Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında kadına yönelik şiddeti önleme ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik ayırmış olduğu bütçeyi de sormuştu.
Çubukçu'nun açıkladığına göre 2009 mali yılında Kadın Konukevleri ve Aile Danışma Merkezleri için 7.477.000TL, Toplum Merkezleri için: 19.238.000TL bütçe ayrıldı.
Çubukçu daha önce de söz konusu protokolün yenilenmeyeceğini açıklamaş, sığınma evi için kadınlara SHÇEK'i adres göstermişti.
Mor Çatı gönüllüleri ise Çubukçu'nın cevaı üzerinden devleti sığınaklara bütçe ayırmamak ve finans sorununu sığınak çalışması yürütmek isteyen kadınlara yüklemekle eleştirmişti. (EZÖ)