bianet'in görüştüğü endüstri mühendisi Beyhan Tayat, "İş ilanlarındaki ayrımcılıkla ilgili devletin sorumluluk almasını, yasal eksikliklerin giderilmesi için düzenlemeler yapılmasını istedik. Ayrımcılığa uğrayan kadınlar için 'Fırsat Eşitliği'nin sağlanmasında desteğini beklediğimizi belirttik" dedi.
Ayrımcılığın giderilmesi için hukuksal engel yok
Çubukçu'yla yapılan görüşmenin çok olumlu bir hava içinde geçtiğini açıklayan Tayat, "Çubukçu bize kadın dayanışmasının önemini vurguladı" dedi.
"'İş yaşamındaki ayrımcılığın giderilmesinde hukuksal engel yok' dedi. İlanlarda 'Erkek eleman' vurgusunun hukuksal olarak yasaklandığını söyledi. Bununla ilgili Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) madde olduğunu söyledi."
Tayat Çubukçu'nun "Fırsat Eşitliği Komisyonu" kurulmasına olumlu bakmasına karşın kaygıları bulunduğunu açıkladı. "Bakan Çubukçu, Türkiye için uygulamanın erken olduğunu, kurulsa bile çok olumlu sonuçlar alınamayacağını söyledi."
Çubukçu. Ebeveyn izni mecliste
Çubukçu'ya ayrıca kreşlerin kaldırılmasıyla ilgili haberi anımsattıklarını söyleyen Tayat, "Kadın örgütlerinin kreşler ve gündüz bakımevleriyle ilgili kampanyalarını anlattık" diye konuştu.
"Kreş ve gündüz bakımevlerinin yalnızca kadın işçi sayısı üzerinden değil, erkek işçilerin de katılarak zorunlu hale getirilmesini istiyoruz. Ayrıca ebeveyn izninin de önemine değindik."
Tayat, Çubukçu'nun kreşlerin kaldırılmasıyla ilgili bilgisi olmadığını ve kreşlerin kaldırılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyerek "Ebeveyn izni Meclis'te. Yakında çıkacak" dediğini ifade etti.
Erbatur'dan tam destek
Kadın mühendisler, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Gaye Erbatur ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı'yla da görüştü. Bu görüşmelere Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve İhtiyari Protokol (CEDAW) üyesi mimar mühendis Nevşin Karabulut da katıldı.
Tayat, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) milletvekili Gaye Erbatur'la da öğle yemeğinde buluştuklarını belirti. Erbatur toplantıda kadın mühendislerin kampanyasına destek verdiğini açıkladı. Tayat'ın verdiği bilgiye göre, Erbatur şunları söyledi:
"Kadınlara yapılan ayrımcılık kadının doğurganlığından kaynaklanıyor. Fırsat eşitliği komisyonunun kurulmasını çok önemli buluyorum ve mutlaka kurulması gerektiğini düşünüyorum. Her zaman sizi destekleyeceğim. Zaten kadın hareketiyle yakın çalışıyoruz. Benim de sizden talebim, Meclis'te kadın sorunları konuşulduğunda kadın örgütlerinden aktif destek görmek."
Soğancı'dan hukuksal yardım
TMMOB'den Soğancı'yla yapılan görüşmedeyse "Cinsiyet ayrımcılığı sekreteryasının" kurulması gündeme geldi. Kadın mühendislerin Soğancı'dan istekleri şunlar oldu.
* TMMOB'nin bünyesindeki tüm odalarda "Kadın Komisyonu" kurulmasının teşvik edilmesi,
* İşe alımlardaki ayrımcılıkla ilgili, özel sektöre de TMMOB'nin kamuya açtığı davalara benzer davanın açılıp açılmayacağının araştırılması.
TMMOB sonuç bildirgesinde ayrımcılık
Tayat, Soğancı'ya 25-28 Mayıs'ta gerçekleştirilen TMMOB 39. Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesinde yer alan "Kadına yönelik şiddeti ve toplumsal hayatın her noktasında cinsiyet ayrımcılığını önlemek için ve tüm emekçi kadınların mücadelelerinin yanında olmak, birlikte mücadele etmek" kararıyla ilgili olarak ne yapıldığını sorduklarını da söyledi.
Soğancının kadın mühendislerin taleplerine hukuksal destek sunacaklarını belirttiğini, "TMMOB'nin sonuç bildirgesiyle ilgili henüz çalışma planı yapmadığını" öğrendiklerini açıkladı.
Çubukçu, Erbatur ve Soğancı'yla yapılan toplantılara gıda mühendisi Özdeş Bodur, endüstri mühendisi Beyhan Tayat, metalurji mühendisi Güneş Bodur, çevre mühendisliği öğrencisi Seda Bingöl ve jeoloji mühendisi Ayşen Hadimoğlu katıldı. (AD/TK)