Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Öğrenci, öğretmen ve velilerden gelen talep ve şikayetlerden öğrenci kıyafetlerinde artık yeni bir şekillendirmeye ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını" söyledi. Bu konuda çocukların görüşlerinin alınmasını ifade etti.
bianet, Tophane, Çukurcuma ve Cihangir'de çocuklarla konuştu. İlköğretim öğrencisi çocuklar "Üniformadan sıkıldıklarını, kendilerini rahat hissetmediklerini" söyleyerek Çubukçu'ya destek verdi.
"Önlük terletiyor"
Uşak'ta Sıtkı Çetin İlköğretim okulunda okuyan altıncı sınıf öğrencisi Mehmet Aygün (12) ve Firuzağa İlköğretim Okulu ikinci sınıf öğrencisi Fatih Sezer (8) "Önlük giymek istemiyoruz. çünkü hiç rahat değil. rahatça koşamıyoruz ve çok terliyoruz" dedi.
Bodrum Turgut Reis'deki Zeyyat Mandalinci İlköğretim Okulu beşinci sınıf öğrencisi Arzum Kutsal da (11) "Önlük giydiğinde kendisini özgür hissetmediğini" söyledi.
"Her gün aynı şey giyilir mi?"
Derya Başer Cihangir İlköğretim Okulu'nda dördüncü sınıfa geçti. Çubukçu'nun önerisine "Oley oley oley!" diyerek seviniyor. "Çünkü" diye devam ediyor, "her gün aynı şeyi giymek çok sıkıcı. Bu çok güzel bir karar. Destekliyorum."
Okula serbest kıyafetle gitmek isterim diyen Doğan Genç (12) Firuzağa İlköğretim Okulu altıncı sınıf öğrencisi. "Önlüklerle rahat futbol oynayamadığını, koşamadığını" söylüyor.
Aynı okulda okuyan Meltem Genç de (11) erkeklerin etek giymediğini, kızların eteklerle rahat edemediklerini, istedikleri gibi koşup oynayamadıklarını anlatarak destekliyor öneriyi:
"Kızlar etek giymek zorunda. Bu hiç adil değil. hem aynı renkli bir kıyafeti her gün giymek okulu da sıkıcı hale getiriyor."
"Biz arkadaşımızın kıyafetini beğenmesek de yüzüne söylemiyoruz"
Çukurcuma'da kendilerine tezgah kurup kolye, kitap satarak harçlıklarını çıkartan iki kızdan Emine Yıldız Milli Eğitim Bakanı'nın önerisine ne diyorsun sorumuza "Evet! Evet! Evet! Sonuna kadar destekliyorum" diyerek yanıt veriyor.
Cihangir İlköğretim Okulu dördüncü sınıf öğrencisi Yıldız "İki formamız var, sürekli onları yıkıyor, ütülüyor ve yeniden giyiyoruz. Hem yorucu, hem kullanışlı değil hem de sıkıcı. Ay ben çok sevindim buna" diyor.
Peki maddi durumu iyi olmayanlarla daha iyi olanlar arasında bir sorun yaşanır mı diyoruz, "Bizim okulda olmaz öyle şeyler" diye ekliyor:
"Biz 'ay ne kötü kıyafet' desek bile bunu arkadaşımızın yüzüne söylemeyiz. Kalbi kırılmasın diye."
"Sivil kıyafet okulu da sevdirir"
Nurseda Uçar tezgahın asıl sahibi. Firuzağa İlköğretim Okulu altıncı sınıf öğrencisi. "Ben Emine kadar emin değilim" diyerek giriyor söze:
"Bizim okulda zenginler de var fakirler de. Kıskançlık olur arada. Arkadaşlıklar bozulur gibi geliyor."
"Ama" diyor, "yine de bence tüm çocuklar okula sivil kıyafetlerle gelmek isterler. Hem böylece okulu da sever, zorla gelmezler."(BÇ)