Mor Çatı gönüllüsü Gülsüm Kanat "Mor Çatı çalışanlarının sığınma evinde görevlerini sürdürmesi için aktarılan kaynak kesildi. Sığınma evi Mor Çatı çalışanları olmadan çalışmalarına devam ediyor" diyor ancak kaygıları var:
"Bu sığınma evlerinin çalışma tarzlarıyla ilgili sıkıntılar var. Sadece barınak gibi kullanılıyor. Kadın ihtiyacına cevap verilmiyor. Kadın bakış açısının olmadığı bir danışmanlık şiddete uğrayan kadının sağlıklı yönlendirilmemesi anlamına gelir."
"Sığınma evlerine devletten bütçe yok"
"Nimet Çubukçu'nun açıklamaları tatmin edici değil" diyen Kanat ve devletin sığınma evine bütçe ayırmadığını, bu yıl açılacak sekiz sığınma evinin de AB'den fon alacağını söylüyor.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Çubukçu, Beyoğlu Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’yla protokol yenilenmesinin söz konusu olmayacağını açıkladı.
Çubukçu, Mor Çatı’ya sığınmış olan kadınlar ve çocuklarına Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nu (SHÇEK) adres gösterdi.
Mor Çatı ile Beyoğlu Kaymakamlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın işbirliği 31 Aralık’ta sona ermiş, Kaymakamlık kadın sığınmaevine artık mali ödenek vermeyeceğini belirtmişti.
Konuyu Meclis’e taşıyan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, yasaların nüfusu 50 bini geçen belediyelere sığınma evi açma yükümlülüğü getirdiğini söyleyerek, Kaymakamlığın Mor Çatı’yla işbirliğine niye son verdiğini sormuştu.
Önergeye yanıt veren Bakan Çubukçu, Mor Çatı’nın 2005’te Dünya Bankası’ndan koşullu fon alarak çalışmalarına başladığını anımsatarak, “İlgili Kaymakamlığın parasal desteğini çekmesiyle kapatılmakla karşı karşıya kalmıştır” dedi.
Nüfusu 50 bini geçen belediyelerin böyle bir yükümlülüğü bulunduğunu ancak bütçe ayırmadıklarını belirten Çubukçu, sözleşmenin yenilenmeyeceğini bildirdi.
Bakanlığına bağlı SHÇEK’in kendi teşkilat yapısı içinde kadın konukevleri ve hizmetleri yürüttüğünü belirten Çubukçu, özel kadın konukevlerine de rehberlik hizmeti verildiğini söyledi.
SHÇEK’in kadın sağınmaevi ihtiyacı olduğunda gerekli paranın Genel Bütçe’den karşılandığını belirten Çubukçu, “Beyoğlu Kaymakamlığı’nın Mor Çatı ile işbirliği sona erdiğinden ve yeni protokol de söz konusu olmadığından, İstanbul Valiliği’ne bir yazı gönderildi. Söz konusu sığınma evinde kalan kadınlar ve yanlarındaki çocuklarının mağdur olmalarının önlenmesi bakımından kaymakamlık ile SHÇEK işbirliğinin değerlendirilmesi, gereğinin yapılması istenildi” dedi.
Çubukçu’nun yanıtına göre Mor Çatı’ya sığınmış olan kadınlar artık SHÇEK’in hizmetini alacaklar.
Belediyeler Yasasına göre nüfusu 50 bini aşan belediyelerin sığınma evi açması yükümlülük olarak öngörülürken Türkiye'de sadece 36 sığınma evi var.(EZÖ)
* Mor Çatı'nın sığınakların nasıl çalışması gerektiğine ilişkin açıklamasını okumak için tıklayınız.