Beethoven Yılı olarak ilan edilen 2020'ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Senfoni Orkestrası, ücretsiz etkinliklerle 'merhaba' diyor.
Şef Cem Mansur yönetimindeki orkestra; Sultangazi, Kartal ve Bakırköy'deki İBB'ye bağlı kültür merkezlerinde ücretsiz üç konser verecek. "5'inci Senfoni: Kader Kapıyı Çalmıyor" başlığıyla gerçekleşecek konserler, "2020 Beethoven Yılı"na karşılama niteliği taşıyor.
"Beethoven Symphony No 5" - Part I - Olten Filarmoni'nin 04.03.2015 tarihli konserinden.
Konser Öncesi Söyleşi
CRR Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur şefliğinde gerçekleşecek konserler öncesi, Mansur dinleyicilerle yarım saatlik bir söyleşi gerçekleştirecek. Beethoven ve eseri 5. Senfoni üzerine ilerleyecek söyleşide; dünyayı etkileyen besteci ve eseri dinleyicilere tanıtılırken, onu tanıyanlarla da felsefesi, etkileri ve bugünün bestecilerine düşündürdükleri üzerine sohbet edilecek.
"5'inci Senfoni: Kader Kapıyı Çalmıyor" başlığıyla gerçekleşecek konserler; 27 Aralık'ta, saat 20.00'de Kartal İBB Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde, 29 Aralık'ta saat 20.00'de Bakırköy İBB Cem Karaca Kültür Merkezi'nde, 30 Aralık'ta ise saat 19.30'da Sultangazi İBB Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde İstanbullularla buluşacak.
İBB, CRR Senfoni Orkestrası gerçekleştireceği ücretsiz konserler, Mansur'un; iyi ve canlı müziği herkese ulaştırma amacı ve insanları klasik başyapıtlarla tanıştırma gayesi için bir adım olarak niteleniyor.
Beethoven 2020
2020 dünyaca ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın 250. doğum yılı sebebiyle Beethoven Yılı olarak kutlanacak. Sanatçının doğum yeri Bonn başta olmak üzere, tüm dünyada Beethoven'ın 250. doğum yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve besteci Beethoven, Almanya'nın Bonn şehrinde 1770 yılında dünyaya geldi.
Babası ve ilk müzik öğretmeni olan Johann van Beethoven, küçük yaşlarda müziğe olan yeteneğini keşfeder. Sanatçı, 21 yaşında Viyana'ya yerleşti ve orada Joseph Haydn ile çalıştı. Yirmili yaşlarının sonlarına geldiğinde işitme sorunları yaşamaya başladı ve hayatının son zamanlarında neredeyse tamamen sağır oldu.
Ölüm tarihi, 26 Mart 1827'ye dek Viyana'da yaşamını sürdürdü.
Eserleri arasında; "9 senfonisi", "5 piyano konçertosu", "32 piyano sonatı", "16 yaylı dörtlüsü" ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan "Fidelio" yer alır.
(AÖ)