Komite, yasanın yürürlüğe girmesi için acil adım atmasını tavsiye etti. Yasanın şu konuları kapsaması gerektiğini bildirdi:
* Psikiyatrik hastaların rızaları dışında hastaneye yatırılmalarını düzenleyen prosedür.
* Hastaların rızaları dışında hastaneye yatırılmalarına itiraz prosedürü.
* Rıza dışında hastanede tutulmanın gerekliliğini denetlemek için düzenli aralıklarla kontrolü düzenleyen prosedür.
* Hukuki yardımın sağlanması, rıza dışında hastanede tutulma sırasındaki önlemleri, özellikle de hastanın kendisine uygulanacak tedaviye rıza vermesi, zapt altına alma yöntemlerinin kullanımı, şikayet prosedürleri ve psikiyatrik kuruluşların harici denetimi konularındaki prosedürler.
"Adana'da hastaların yaşam koşulları kaygı verici"
CPT, raporunda, Adana'daki Ekrem Tok Hastanesi'nde kalan psikiyatrik hastaların yaşam koşullarının da kaygı verici olduğunu belirtti.
Birimlerde aşırı kalabalık olduğunu, hastaların yerlerde, bazen altlarında şilte olmaksızın yattığını, yataklarını paylaşmak zorunda kaldığını belirten rapor, yapı tasarımının da tutukevi benzeri olduğuna, birimlerin giriş kapılarında hapishanedekilere benzer parmaklıklar bulunduğuna dikkat çekti.
Komite,raporda, yer darlığı nedeniyle, tecrit hücrelerinin normal konaklama yerleri olarak kullanıldığı, kabul edilemez durumda olduğu bilgisine de yer verdikten sonra, Adana'daki yaşam koşullarıyla ilgili bir soruşturma açılmasını ve koşulların düzeltilmesini istedi.
Türkiye: Çabalarımız sürüyor
Türkiye, Komite'ye yanıtında, durumun mevcut işyükü altında, personel ve fiziksel koşulların yetersizliğinden kaynaklandığının ortaya çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın ruh sağlığıyla ilgili hastanelerin ihtiyaçlarını belirlemek için bir çalışma yürüttüğü, bu kurumlardaki personelin sayısını artırmakla ilgili çabaların da süreceği bilgisini verdi. (TK)