Fotoğraf: CPT raporundan
Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), 32. yıllık raporunu açıkladı.
2022 yılı raporunda, Avrupa hükümetlerine, mültecileri geri itme politikasına ve sınırlardaki kötü muameleye son vermesi çağrısı yer aldı.
Geçen yıl komite, 7 periyodik ziyaret gerçekleştirdi: Hırvatistan, İtalya, Letonya, Hollanda, Polonya, Portekiz ve San Marino’ya.
Özel inceleme için, aralarında Türkiye’nin de olduğu 9 ziyarette bulundu. Diğer 8 ülke şöyle: Azerbaycan, Belçika, Kıbrıs, Yunanistan, Moldova, Romanya, Britanya.
Geri itme ve şiddet
Raporda, 2009’dan beri sınırlarda görev yapan güvenlik güçlerinin, yabancı uyruklu kişilere karşı kötü muamele uyguladığı iddialarına dair çok sayıda başvuru aldıklarını yazdı.
Komite şiddet uygulanan geri itmeye maruz kaldığını söyleyenlerin sayısının da arttığını bildirdi.
Geri gönderme merkezleri ve İmralı
Komite, 20-29 Eylül 2022’deki Türkiye ziyaretinde İmralı Cezaevine de gitti.
Ziyarette inceleme yapılan diğer yerler mültecilerin tutulduğu merkezler oldu: Edirne, Antep, Silivri, Tuzla Geri Gönderme Merkezleri, Tuzla ve Pendik’teki Göçmen Kaçakçılığı Şubeleri, İstanbul Havalimanındaki gözaltı merkezi.
CPT, raporunda, bu ziyaretlerindeki bulgularına ilişkin detaylı bilgi vermedi:
“Türkiye’ye ziyaretin temel amacı, göç yasaları kapsamında tutulan mültecilerin koşullarını, maruz kaldıkları uygulamaları ve sınırdışı süreçlerini incelemekti.”
İmralı Cezaevinden bilgi paylaşmadı
CPT heyeti, İmralı F Tipi Cezaevinde tutulan dört mahkumun şartlarını ve hapsetme koşullarını incelemek üzere bu cezaevine de gittiklerini, ziyaretlerinde mahkumların dış dünya ile bağlantılarına ve sosyal aktivitelerine dikkat edildiğini açıkladı.
Ancak İmralı Cezaevindeki ziyaretin detaylarına veya bulgularına ilişkin bir bilgi paylaşmadılar.
TIKLAYIN CPT’ye başvuru: İmralı raporunu açıklayın
TIKLAYIN - "CPT, İmralı ziyaretinde Öcalan ile görüştü mü?"
TIKLAYIN - CPT, Öcalan'la görüşüp görüşmedikleri sorusuna yanıt vermedi
Avrupa İşkenceyi Önleme Sözleşmesi’ne göre CPT, her ziyaret sonrası ilgili taraflara sunabileceği, tespit ettiği vakalar hakkında rapor düzenliyor. Sözleşmeye göre, komite gerekli gördüğü taktirde tavsiyelerine de yer verebileceği raporunu ilgili tarafa gönderir. Rapor, gönderilen devletin talebi olduğu takdirde, ilgili devletin rapora ilişkin yorumuyla birlikte yayımlanabiliyor.
"Öcalan görüşmeye çıkmadı" |
20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretlerinde İmralı Cezaevi'ne giden CPT, ziyarette PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşüp görüşmediklerine dair bilgi vermedi. Asrın Hukuk Bürosu, 29 Kasım 2022’de yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi İşkencenin Önlemesi Komitesi’nin (CPT) 20-29 Eylül 2022’deki Türkiye ziyaretine dair CPT yetkilileriyle görüştüklerini, ancak sorularına yanıt alamadıklarını dile getirdi. Asrın Hukuk Bürosu açıklamasında, CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahip olduklarını da ifade etti. Öcalan ile en son Temmuz 2011’de görüşebilen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Erol, CPT ile yüz yüze yaptıkları görüşmeye dair şu bilgileri verdi: “En ufak bir bilgi vermeyen, kendi bürokratik prosedürlerine sıkı sıkıya bağlı bir görüntü izlediler. Bugüne dek herhangi bir veri ve bilgiye de ulaşmış değiliz.” CPT, görüşmeyle ilgili bilgileri açıklama konusundaki çağrıları yanıtsız bıraktı. |
CPT’nin 2022 raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)