* Fotoğraf ve Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretlerinde İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne de gittiklerini söyledi; fakat ziyarette PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşüp görüşmediklerine dair bir bilgi vermedi.
Mezopotamya Ajansı'ndan Gözde Çağrı Özköse'nin ulaştığı CPT İmralı Heyet Başkanı Therese Maria Rytter, İmralı Adasına düzenledikleri ziyaretle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
"Ziyaret vesilesiyle heyet, hâlihazırda İmralı'da tutulan dört tutuklunun tümüne yapılan muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne de gitmiştir.
"Bu bağlamda, tutuklulara sunulan toplumsal faaliyetlere ve onların dış dünyayla olan bağlantılarına özel olarak dikkat edilmiştir."
Ne olmuştu?
CPT, 20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretine dair 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nin de yer aldığını duyurmuştu.
Ziyarete dair 4 Ekim'de Mezopotamya Ajansı'nın sorularını yanıtlayan CPT İmralı Heyet Başkanı ve 2. Başkan Yardımcısı Therese Maria Rytter, "Türkiye'deki tüm mahkûmları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak," demişti.
Öcalan'ın müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu ise 29 Kasım'da "CPT'nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan'ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz," demişti.
Avukatlarla son görüşme: 7 Ağustos 2019Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri Abdullah Öcalan'la en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüştü. Kardeşi Mehmet Öcalan'la 25 Mart 2021 tarihindeki 4 buçuk dakikalık kesintili telefon görüşmesinden bu yana ise Öcalan'dan haber alınamıyor. Öcalan, bu telefon görüşmesi ile 23 yıllık tutukluluğunda yasal telefon hakkını kısıtlı bir şekilde ikinci kez kullandı. Görüşmede "Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir," dedi. Öcalan'ın ailesi 2011-2020 arasında 385 görüş başvurusu yaptı, fakat bunların 29'u kabul edildi. |
(TY)