Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezalandırmayı Önleme Komitesi (İşkenceyi Önleme Komitesi - CPT) 2017 yılı raporunu bugün açıkladı.
CPT 2017 Genel Raporu başlıklı, 60 sayfalık rapora göre Türkiye, hapishaneler ve gözaltı merkezlerindeki raporunu yayınlamayan tek Avrupa Konseyi üyesi. 45 üye ülkeden Türkiye dışında hepsi raporları kamuoyuna açıkladı.
CPT heyeti Türkiye’ye son ziyaretini 4-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdi. Bu doğaçlama ziyaretinde heyet, psikiyatri hastaneleri ile sosyal yardım kurumlarında incelemelerde bulundu.
15 Temmuz sonrası yazılan rapor açıklanmadı
Hükümet, CPT’nin Kasım 2016’da tamamlayarak Türkiyeli yetkililere ilettiği raporun yayınlamasına onay vermemişti. Bu onay verilmediğinden, CPT bulgularını açıklayamadı.
CPT uzman heyeti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı Ankara, İstanbul ve İzmir’deki hapishaneleri ziyaret etmişti.
Türkiye’de farklı kentlerdeki hem yüksek güvenlikli hapishanelerde bulunan mahpuslar hem geri gönderme merkezinde tutulan mülteciler hem de kadın ve çocuk hapishanelerinde tutuklu ve hükümlü bulunanlarla görüşülmüştü.
CPT, 2016 yılı Türkiye raporu ile hükümetin rapora cevabının en kısa zamanda açıklanmasına dair onayın verilmesini umduklarını belirtti.
* CPT’nin Türkiye’yle ilgili tüm raporlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye en çok “doğaçlama” ziyaret edilen ülke
Türkiye ayrıca, Komite’nin doğaçlama ziyaretlerinde 22 ziyaretle, en çok incelenen ülke. Rusya 20 doğaçlama ziyaretle ikinci sırada geliyor. Türkiye’ye düzenlenen periyodik ziyaret sayısı ise 7.
Komite’den uzman heyet, 10 Mayıs ile 23 Mayıs 2017 arasında Türkiye’de 19 karakol ve gözaltı merkezi ile 9 hapishaneye ziyaretler gerçekleştirdi, mahpuslarla bireysel ve yanlarında bir görevli bulunur halde görüşmeler gerçekleştirdi.
Türkiye’yle ilgili 2017 yılı raporu, 17 Ekim 2017’de açıklanmıştı.
“İşkenceye karşı etkili şikayet mekanizması işletilmeli”
Raporun genel değerlendirme kısmında, “mahpusların etkili şikayet mekanizmalarına ulaşmasının” önemine vurgu yapıldı:
“Avrupa ülkeleri, özgürlüğü kısıtlanan insanların, hapishanelerde, polis merkezlerinde, mülteci geri gönderme merkezlerinde, psikiyatri hastanelerinde ve diğer tutulma mekanlarında etkili şekilde şikayet mekanizmalarına ulaşmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu, işkence ile onur kırıcı ve kötü muameleye karşı temel bir koruma mekanizmasıdır.
“Şikayet mekanizması, Avrupa’nın tüm tutulma mekanlarında ulaşılabilir olmalıdır.
“CPT’nin ziyaretlerinde, özgürlüğü kısıtlanan kişilerin, işkence ve kötü muamelenin yanı sıra maruz kaldıkları hukuksuzlukları şikayet edebilecekleri mekanizmalara ulaşamadıklarını dile getirdiler.” (AS)
* CPT’nin 2017 yılı Genel Raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
* CPT’nin 20 Mart’ta yayınladığı İmralı Cezaevi raporuna buradan ulaşabilirsiniz.