Basın özgürlüğü ve gazetecilerin haklarının korunması için çalışan New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2010 Basına Yönelik Saldırılar Raporu'nu açıkladı.Raporda Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik engeller eleştiriliyor.
CPJ'nin yönetim kurulu başkanı Joel Simon ve yardımcıları tarafından Birleşmiş Milletler'de (BM) açıklanan raporda, küresel ve bölgesel örgütlerin dünyada basın özgürlüğü ve gazetecileri korumada yetersiz kaldığı bildirildi.
2010 yılında, dünyada 44 gazetecinin öldürüldüğü, 145 gazetecinin de tutuklandığını belirten rapor, gazeteciler için en tehlikeli ülkenin Pakistan olduğunu vurguluyor. Pakistan'da geçen yıl 14, Irak'ta ise dört gazeteci öldürüldü. Tutuklanan 145 gazetecinin 34'ü Çin'de, 34'ü de İran'da. Simon, bu yıl hapse giren gazetecilerin yarısının internet gazeteciliği yapanlar olduğunu da belirterek internet gazetecilerinin de korunmasının şart olduğunu söyledi.
"Türkiye'de engeller sürüyor"
Türkiye'ye dört sayfa ayıran raporda; gazetecilerin ulusal güvenlik, Kürt sorunu ve devlete karşı komplo iddialarını içeren konularda eleştirel haber ve yorum yayınlamaları halinde terörle mücadele ve benzeri yasalara dayanılarak yargılandıkları belirtildi.
* 2010 anayasa değişiklik paketiyle daha çok demokrasi sözü verildi, ancak reformlar basın özgürlüğü üzerindeki katı sınırlamaları kaldırmada başarısız oldu.
* AB İlerleme Raporu haber medyasında ifade özgürlüğünün açık biçimde sınırlandığını gösteriyordu. Daha sonra Ergenekon davası kapsamında tutuklanan gazetecilerle bu durum iyice belirginlik kazandı.
* Terörle Mücadele Yasası (TMY), özellikle Kürt sorunu hakkında yazan eleştirel gazetecilerin yargılanması ve cezalandırılmasıyla sonuçlanıyor. Express dergisinden İrfan Aktan ve Merve Erol TMY ile yargılanan gazetecilere örnek.
* Editör ve gazeteciler, Ergenekon davası konusundaki haber yorumları üzerinden hedef oluyor. Zaman gazetesinden Büşra Erdal ve Melih Duvaklı, Star'dan Helin Şahin bu kapsamda devlet sırrını ihlal etmekten birçok kez suçlandı.
* 2007'de öldürülen gazeteci Hrant Dink davasında kamu görevlilerinin ihmali soruşturulamadı, gerçek suçlular dört yıl geçmesine rağmen ortaya çıkarılamadı.
* AKP hükümetini desteklemeyen Doğan Medya Grubu, birçok çevrenin siyasi bir karar olarak yorumladığı ağır bir vergi cezasına çarptırıldı.
Raporun açıklanmasından sonra soruları yanıtlayan Simon, çalışmaya başladığı yıllarda, Türkiye'de hapse atılan gazeteci sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi ve ekledi:
"Türkiye bu anlamda eskiye göre büyük bir iyileşme gösterdi. Bugün Türkiye'de daha açık ve canlı bir basın var. Ancak son dönemde yaşanan gazeteci tutuklamaları son derece rahatsız edici ve kaygı verici. Türkiye'de basın özgürlüğü alanındaki kazanımların, saldırıya açık ve zayıf olduğunu görmek kaygı verici". (NV/EÜ)
___________________________________________________________________________________
* Rapora ulaşmak için tıklayın.