Merkezi New York'ta bulunan bağımsız kuruluş Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Ortadoğu'da gazetecilere ve blog yazarlarına yapılan saldırılardan endişeli olduğunu açıkladı. Irak'ta silahlı saldırganlar, yerel bir basın kuruluşunun ofisini bastı.
Mısır'da hükümet yanlıları gazetecilere saldırdı, Suriye'de de genç bir blog yazarı geçen Pazar günü tutuklandı.
Libya'da, gazetecilerin ülkeye doğu sınırından girebileceği açıklanmıştı. Ancak Libya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halid Haim, dün (23 Şubat) yaptığı açıklamada, doğu sınırından ülkeye giren yabancı gazetecilerin, "yasadışı" ilan edileceğini ve tutuklanacağını söyleyerek basın mensuplarını tehdit etti.
Gazetecilere El Kaide militanı muamelesi
Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre, Haim, "Ülkeye 'yasadışı' yollarla giren gazetecilerin, El Kaide'yle işbirliği içinde olduklarını farz edeceğiz ve onlara 'suçlu' gibi davranacağız. Onların güvenliğinden de sorumlu değiliz" diye konuştu.
Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Örgütü (CPJ) Müdür Yardımcısı Robert Mahoney, "Libya'dan gelen haberler bizi alarma geçirdi" dedi. Mahoney şöyle konuştu.
"Dünya, başkent Trablus'ta gazetecilere nasıl davranıldığını yakından izliyor. Bu tehditkar ifadelerden vazgeçmeli ve medyanın özgürce çalışmasına izin vermeliler."
Irak'ın başkenti Bağdat'ta askerler, Basın Özgürlüğü Gözlem Merkezi (JFO) bürosuna dün baskın düzenledi. JFO proje menajeri Beşir Mandalavi, "Kapıları kırdılar, ofisi darmadağın ettiler. Bilgisayarlara, fotoğraf makinelerine ve arşive el koydular" dedi.
Ordu sözcüsü Kasım el Musavi, AP'ye yaptığı açıklamada, baskının, büronun "izinsiz çalıştığı" ihbarı üzerine Irak ordusunca yapıldığını kabul etti.
Muhalif gazetecilere saldırdılar
Mısırlı gazeteciler, devlet yanlısı haber yaptığı için Ortadoğu Haber Ajansı (MENA) bürosu önünde protesto gösterisi düzenlediği sırada, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı çetenin saldırısına uğradı.
El Şoruk gazetesinden Mahmud el Arabi, 35 gazetecinin bina önünde ajansı protesto ettiğini ve ajansın yöneticisi Abdullah el Hasan'ın istifasını istediklerini anlattı. Bu sırada saldıran Mübarek yanlıları, muhalif gazete El Ehrar'ın muhabirini yaraladı.
Suriye'de blog (internet günlüğü) yazarı Ahmed Hadayfa tutuklandı. Hadayfa, muhalif siyasi yazılar yazdığı blog'unda "Ahmed Ebu el Kahir" adını kullanıyordu. CDJ'ye adını vermeden açıklama yapan Hadayfa'nın bir arkadaşı, baskında evdeki bilgisayarlara el konulduğunu söyledi. Hadayfa'nın son yazısı Tunus devriminin, Suriye'de de benzer bir etki yapabileceği üzerineydi.
İnternet de sansürleniyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki internet sansürü de devam ediyor. Libya'da hafta sonu boyunca birkaç saatlik periyotlarla internet kesintisi uygulandı. Buna kanıt olarak internet hızının düşüklüğü gösterildi.
Yemen'de Şubat ayı boyunca internet kesintileri uygulandı. İnternet güvenliği şirketi Arbor Networks'ün açıklamasına göre, ülkede bazı internet sitelerinde filtreleme uygulanıyor. (AS/EÖ)