Yeni araştırmasını dün (5 Aralık) yayımlayan CPJ, gazetecilerden altıda birinin, resmen herhangi bir suçlama yöneltilmeden, aylarca bazen yıllarda ve gizli tutulan yerlerde hapiste tutulduğunu duyurdu.
Simon: Haksız tutuklama, devlet eliyle kaçırılmaktır
CPJ İvra Direktörü Joel Simon, raporun yayımı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Tek başına varsayımlar temelinde gazeteci hapsetmek yasal süreçlerle karıştırılmamalı. Bu, devlet eliyle kaçırılmaktan daha hafifi bir durum değil” dedi.
Simon, “Her ne kadar 127 gazetecinin serbest kalması geretiğine inanıyorsak da, özellikle hiçbir suçlama yapılmadan cezaevinde çok kötü şartlar altında, aileleri ve avıkatlarıyla görüştürülmeden tutulanlar için endişeliyiz” diye belirtti.
Eritre 15’ini tahliye edince dünyada sayı düştü
Etyopiyalı 15 habercinin serbest bırakılması nedeniyle bu yıl hapiste bulunan gazetecilerin sayısında azalma gösterdiğini bildiren CPJ, bu gazetecilerin devlete karşı suç işledikleri gerekçesiyle yargılandıkları, ardından da ya serbest bırakıldıkları ya da affedildiklerini anımsattı.
Çin’in 2008 Olimpiyat Oyunları öncesinde verdiği sözleri tutamadığına işaret eden CPJ, dünyanın gazeteciler için en büyük cezaevi olma özelliğini 9 yıldır sürdürdüğünü belirtti.
Çin, Küba, Eritre, İran ve Azerbaycan başı çekiyor
Yaygın Tutuklama gerekçeleri olarak “yıkıcılık”, “devlet sırrını ifşa” ve “ulusal çıkarlara aykırı hareket” gibi suçlamaların gösterildiğine işaret eden CPJ, Küba, Eritre, İran ve Azerbaycan’ın da gazeteci hapseden 24 ülke içerisinde başı çektiklerini duyurdu.
CPJ, raporda yer alan gazetecilerin yüzde 57’sinin bu temelde hapsedildiklerini bildirerek; buna en çok Çin ve Küba’nın başvurduğunu kaydetti.
Hiçbir suçlama getirilmeden hapsedilen gazetecilerin oranı ard arda üçüncü yıl tekrar arttı. Eritre ve İran kadar ABD yetkilileri de, bu uygulamayı beş yıldan fazla bir süre Guantanamo Üssü’nde tutulan El Cezire kameramanı Sami El Hac ve 19 ay boyunca Irak’ta tutulan Associated Press Ajansı fotoğrafçısı Bilal Hüseyin’e karşı yöneltti.
Çin’de 12 İnternetçiye hapis, İran’da Hassanpur’a idam
İnternet gazeteciliğinin Çin’de bir risk olduğuna işaret edilen raporda, bu ülkedeki tutuklu 29 gazeteciden 18’inin bu alandan geldiğini bildirdi; bunlar arasında Shi Tao’yi gösterdi.
En çok gazeteci tutuklayanlar listesinin yeni üyeleri arasında İran ve Azerbaycan’ı sayan CPJ, İran’da 12 gazetecinin hapiste bulunduğunu, haftyalık “Asu” gazetesi editörü Adnan Hassanpur’un “ulusal güvenliği tehlikeye soktuğu” ve “devlete karşı propaganda” iddialarıyla Ocak’ta idama mahkum edildiğini duyurdu. (EÖ)