Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), çok tartışılan yalan haber konusu ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’da “yalan haber ödülleri” vereceğini açıklamasının ardından basın özgürlüğüne saldıran liderlerin listesini çıkardı.
CPJ’in “kazananlar” listesinde Recep Tayyip Erdoğan, Donald Trump, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Myanmar’ın defacto lideri ve hükümet başdanışmanı Aung San Suu Kyi yer alıyor.
Beş kategoride “kazananları” ve ikincileri açıklayan CPJ’in listesi şu şekilde:
En Alınganlar
* Erdoğan “En Alıngan” kategorisinde birinci oldu. CPJ, Türkiye’de açılan “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK 301 davalarına dikkat çekti. Sadece 2016’da 46 bin 193 adet “Cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldığını vurguladı.
Bu kategoride ikincilik ise Trump’ın oldu. Kendisine yönelik eleştirel yayınlar nedeniyle Trump’ın ABD’de hakaret davalarını “başlatmakla”, bu şekilde medya organlarına dava açmak, lisansları hakkında inceleme başlatmakla tehdit ettiğini hatırlatan CPJ, Truöp’ın sosyal medya hesabından da düzenli olarak basın kuruluşlarına saldırdığını ve medyayı eleştiren tam bin adet tweet attığını vurguladı.
TMK'yi En Ölçüsüz Kullananlar
* “Terörle Mücadele Kanunlarını En Ölçüsüz Kullanan” kategorisinde de “kazanan” Erdoğan oldu. Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olduğunu hatırlatan CPJ, Türkiye hapishanelerindeki her bir gazetecinin mesleki faaliyetlerinden dolayı “devlet karşıtı suçlar” ya da “terör örgütü propagandası” kapsamında soruşturulduğunu ya da cezalandırıldığını vurguladı.
Bu kategorinin ikincisi ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi oldu. Mısır’da 20 gazetecinin hapiste olduğunu belirten CPJ, 18’inin “terör” ve “yasaklı gruplara üyelik” gerekçesiyle yargılandığı ya da mahkum edildiğini belirtti. CPJ, 2017’de Sisi’nin getirdiği yeni terörle mücadele kanunu baskıların arttığı vurguladı.
Medyanın Yakasını Bırakmayanlar
* Üçüncü kategori olan “Medyanın Yakasını Bırakmayanlar” ilk sırada Jinping yer aldı. CPJ, geleneksel sansür yöntemleri ve internet denetimleriyle basını kontrol altında tutan Çin’de 20 gazetecinin de mahpus olduğunu belirtti.
Bu kategoride Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ikinci olarak yer aldı. Putin yönetimindeki Rusya’da gazetecilerin tehdit edildiğini, çeşitli tacizlere uğradığını, uluslararası basın kuruluşlarının “yabancı ajan” olarak kayıt olmasını zorunlu hale getirdiğini belirten CPJ, Rusya hükümetinin Çin modeli bir internet denetimi üzerinde çalıştığını hatırlattı.
Basın Özgürlüğünden Cayanlar
* CPJ’in dördüncü kategorisi olan “Basın Özgürlüğünden Cayan”larda “kazanan” Suu Kyi oldu. Suu Kyi’nin iktidara geldiği 2016’da hapiste kalan son beş gazeteci için af çıkarıldığını ve basın özgürlüğü için umutların arttığını belirten CPJ, buna rağmen hala basına yönelik kısıtlayıcı yasaların yürürlükte olduğunu, gazetecilerin tutuklanmaya devam ettiğini, BM’nin “etnik temizlik” olarak tanımladığı Arakan’daki olayları izleyen iki Reuters muhabirinin tutuklanıp 14 yıl hapisle yargılandığını belirtti.
Bu kategoride ikinci sırayı ise Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda aldı.
“Muhafazakar milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi, komünizmden AB üyeliğine geçen süreçte yıllardır demokrasi sembolü olarak görülen Polonya’nın itibarını dramatik olarak değiştirdi” diyen CPJ, hükümetin kamu yayınlarının kontrolünü ele geçirdiğini, uluslararası medya kuruluşlarını büyük hisselerinden vazgeçmek zorunda bıraktığını belirtti.
CPJ son olarak ABD Başkanı Donald Trump’a “Tüm Dünyadaki Basın Özgürlüğünün Altını Oyma Başarısı” ödülü verdi.
Trump ise “Yalan Haber Ödülleri”ni 17 Ocak’ta açıklayacağını yazdı. (EA)