"Çatışmaların kesilmesi için herkesin yapması gereken şeyler var. Soğukkanlılığı kaybetmemek, herkes için önemli. Hükümetin de Meclis'teki tüm partilerle görüşerek ortak bir akıl oluşturmaya çalışması gerekiyor. Geldiğimiz noktada, operasyonlara dayanarak yürütülecek bir siyaset, kısa vadede "askeri başarılar" sağlasa da sorunun çözümüne fayda sağlamaz."
İş insanı Osman Kavala, daha önce birçok kez dile getirdiği barış çağrısını yineleyerek, çözümünün adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olduğunu söyledi.
Kavala, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gelen saldırı haberleri ve bugün Başbakanlığa yapılan saldırıyla ilgili sorumuza da "barış gazeteciliğine" dikkat çekerek yanıtladı: "Bütün siyasi liderlerin toplumu soğukkanlılığa çağırması, basının daha dikkatli bir yayıncılık faaliyeti içerisinde olması ve güvenlik güçlerince gerekli önlemlerin alınması gerekiyor."
"Askeri operasyonların, sorunun çözümünde faydası olmayacağını" ifade eden Kavala, özetle şunları söyledi:
* Aydınlar, bir süredir çatışmaların durması, görüşmelerin başlaması için barış çağrıları yapıyor. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Meclis'e girmesine yönelik çağrılar da yapılmıştı. BDP'nin Meclis'e girmesi, Anayasa hazırlıkları çalışmalarına girmesi ümitleri artırmıştı.
* Ancak maalesef çatışmalar artarak devam ediyor, kabul edilemez boyutlara ulaşmış durumda. Çatışmaların kesilmesi için herkesin yapması gereken şeyler var ancak soğukkanlılığı kaybetmemek herkes için önemli. Hükümetin de Meclis'teki tüm partilerle görüşerek ortak bir akıl oluşturmaya çalışması gerekiyor.
"Tutuklu vekiller serbest bırakılmalı"
* Geldiğimiz noktada, operasyonlara dayanarak yürütülecek bir siyaset, kısa vadede "askeri başarılar" sağlasa da sorunun çözümüne fayda sağlamayacaktır. Bir taraftan yasalarla ilgili yapılacak değişiklikler, diğer yandan siyasi partiler arasında diyaloğun başlaması güven verici bir ortamın yaratılmasını sağlayabilir.
* Şu aşamada, Anayasa çalışmalarından önce yapılması gereken şeyin; siyasi partiler kanunu ve dernekler kanunu başta olmak üzere yasalarda yapılacak değişiklikle, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılarak Meclis'te göreve başlamalarının sağlanması olarak görüyorum. Bu, partiler arasındaki güven ortamını da artıracaktır. Çatışmaların durmasını sadece Anayasa sürecine bağlamak doğru olmaz.
* Başta iktidar partisi olmak üzere Meclis'teki tüm partilere görev düşüyor. Zaten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda olumlu bir yaklaşımı olduğunu biliyoruz. BDP de çatışmaların durmasıyla ilgili bir girişimde yer alabileceğini ifade etmişti.
* Karşılıklı söylemler, barışçıl çözüme yakın olmadığımızı işaret ediyor. Şimdilik geleceğe dair bir tahmin yapmaktansa, bu ortamın nasıl değişebileceğine dair girişimler daha anlamlı olur. Aydınların barış çağrıları her ne kadar gerekli olsa da bu ortamda etkileri kısıtlı oluyor. TBMM kilit önemde. Meclis'teki partiler arasında, BDP'yi de işin içine katacak şekilde olumlu bir diyalog ortamı gerçekleşirse, ortamda bir yumuşama bekleyebiliriz. (AS)