Hükümetin Kürt sorununun çözümü için uygulamaya koymayı düşündüğü on maddelik strateji planıyla ilgili olarak AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Mardin Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ile görüştük.
Taraflar iktidarın çözüm için öne sürdüğü stratejide 30 yıllık politikalardan farklı bir şey olmadığını ifade ederken, Kürt sorunun barışçı çözümü için tüm kesimlerin muhatap kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ensarioğlu: PKK'ye de çözüm sunmak zorundasınız
"Bunlar kesin hükümler değildir. Nasıl daha önce Öcalan'la görüşmek ihanet sayılıyordu ve ardından gereklilik halinde görüşmeler yapıldı; bugün ise o görüşmelerin sonuç vermemesi, PKK tarafından Öcalan'la yapılan bütün görüşmelerin berhava edilmesinin ardından, Öcalan'la görüşmenin fayda sağlayıp sağlamayacağını devlet tartışıyor.
Çözüm adına PKK nasıl taktik değiştiriyor ve geliştiriyorsa, devlet de taktik değiştiriyor. Bugünün koşulu bu, ama yarın için kesin hüküm müdür, bilinmez.
Terörle mücadeleyi, devletin etkin, şeffaf ve hukuk içinde yapar ama bu çözüm yöntemi değil, mücadele yöntemidir. Bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan demokratikleşmeyle ve halkın taleplerini karşılamakla ilgili birini illa muhatap almanız gerekmiyor. Eğer çözecekseniz, Kürtlerin talepleri, dünyadaki normlar bellidir.
Ama gerekli güven sağlandıktan sonra PKK'ye de bir çözüm sunmak zorundasınız. PKK'yi görmezden gelen bir çözüm de çözüm değildir. Bunun adı 'Oslo Süreci' olmaz da başka bir şey olur."
Elçi: Barzani bu anlayışa hizmet etmez
"Ciddiye alınacak bir proje değil bu; çünkü yeni herhangi bir unsur yok. Bu plan devletin şiddete dayalı politikasında ısrar edeceğinin göstergesidir.
Söylendiği gibi Barzani arabulucu olursa bunun büyük faydası olur. Ancak Barzani'nin arabulucu olabilmesi için devletin Kürt politikasında önemli değişikliklere imza atması gerekir.
Bir yandan çatışmalar ve operasyonlar sürdürülürken, savaş kızdırılırken Barzani nasıl devreye girsin? Barzani devreye girmek ister, etkili de olur ama Barzani'nin bu anlayışa hizmet edeceğini tahmin etmiyorum."
Bedirhanoğlu: BDP'yi yok farz ederek çözüm zor
"Öncelikle Kürt kesiminin tüm taraflarıyla görüşülmesi lazım. Çözüm adresi olarak meclisi gösteriyorlar. Evet, mecliste grubu bulunan siyasi partilerle hükümet en üst düzeyde görüşmelidir. Doğru olan yöntemlerden birisi budur.
Ancak mevcut siyasal hareket dışında farklı siyasal kesimlerle görüşerek Kürt meselesini çözmeyi düşünüyorlarsa, bu çok zor. Yani örgütü, örgütün liderini veya BDP'yi yok farz ederek çözüme ulaşmak çok zordur.
Sadece BDP değil, tüm Kürt sivil toplum kuruluşları ve siyasal grupları da içine katan bir sürecin başlaması gerektiğini düşünüyorum.
Bu güvenlikçi yaklaşım toplumsal dokuyu, bir arada yaşama duygusunu zayıflatan bir seyir alıyor. Bu noktada hükümetin daha dikkatli olması gerekir. Özellikle son gelişmelere baktığımız zaman güvenlikçi politikaların olumsuzluklarını Newroz kutlamalarında gördük. Yaşananlar tepkilerin artmasına neden olurken güven ortamının zedelenmesine de yol açıyor. Artık özgürlükleri genişleten, demokratikleşme konusunda tutarlı yaklaşım içinde olmak lazım."
Aktar: Yöntemler eski, sonuç alınamaz
"Kürt sorununun çözümü için doğru teşhislerde bulunmak gerekiyor. Kürt sorununun çözümü için ekonomik adımları ön plana çıkartıyorlar. Elbette Kürt sorununun ekonomik boyutu var. Ancak mesele sadece bununla sınırlı değil.
En önemlisi Kürt sorunu şiddet potansiyeli taşıyan bir mesele. Şiddet potansiyelini ortadan kaldırmaya dönük herhangi bir çalışma, proje yoksa başarısız olursunuz.
Öte yandan siz halkın kimi temsilci seçmesi gerektiğine karar veremezsiniz. Veya siyasal partinin siyasal oluşumun ne tür politika yürütmesi gerektiğine de karar veremezsiniz. Her parti kendi mücadele yöntemini kendi seçer.
Hem muhatapların seçiminde hem sorunun teşhisinde ciddi eksiklik olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu bahsedilen yöntemlerin yeni olmadığını ve sonuç alınamayacağını düşünüyorum.
Siz toplumla, toplumun örgütlü güçleriyle tartışmazsanız, meselenin ne olduğunu anlamaya çalışmazsanız doğru sonuçlar çıkartamazsınız.
Özgürlüklerin genişlemesi konusunda hükümetin elini, kolunu bağlayan bir şey yok. Hükümet isterse Kürt sorununun çözümü için yeni bir demokratikleşme paketiyle ortaya çıkabilir." (EKN/ÇT)