bianet'in 19 Kasım'da başlattığı Öldürülen Gazeteciler ve Cezasızlık yazı dizinde anlatılan 20 gazeteci cinayeti üzerine bugün neler yapılabileceğini öğrenmek istedik.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Melda Onur, Diyarbakır Baro Başkanı avukat Tahir Elçi, basın meslek örgütleri, gazeteciler Ferai Tınç ve Oral Çalışlar ile görüşmelerimizden çıkan 10 çözüm önerisi:
* Öldürülen gazetecilerin dosyalarının yeniden soruşturulması için iktidar, İçişleri ve Adalet Bakanlığı irade göstermeli. Siyasi partiler öldürülen gazeteciler ve ifade özgürlüğü meselesini birinci gündem maddeleri haline getirmeli.
*TBMM'de Gazeteci Cinayetlerini Araştırma Komisyonu kurulmalı. Bu komisyonda öldürülen gazetecilerin davalarının tekrar açılması için halkla, örgütlerle ve hukukçularla koordineli çalışılmalı.
*Komisyon, gazetecilerin dosyalarında her cinayetin neden kapatılmak istendiği, nelerin engellendiği kamuoyuyla paylaşılmalı.
*Gazeteci cinayetlerini Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) sıradan insan öldürme suçu kapsamında değerlendirilmek yerine, 1990'larda Türkiye'deki sistemli hak ihlalleri unutulmamalı ve bu cinayetler insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmeli. Böylelikle zamanaşımı riski ortadan kalkmalı.
*Meslek örgütleri, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü örgütleri bir araya gelmeli ve öldürülen gazetecilerin hikayelerini yaygınlaştırmalı.
* Gazetecilerin aileleri ve olayın tanıkları ilgili savcılıklara başvurmalı ve bildiklerini soruşturma makamlarıyla paylaşmalı. Bu noktada hukuki yardıma, yol göstericiye ihtiyaçları olanlara barolar yardım etmeli.
* Soruşturma makamlarını harekete geçirmek için Türkiye'de medya, hukuk, insan hakları örgütleri, barolar ve üniversiteler gazeteci cinayetleri konusunda ses çıkarmalı ve mağdurlarla dayanışma içinde olmalı.
* Gazetecilerin aileleri soruşturma dosyalarının zamanaşımına uğradığı durumlarda, devletin yeterli soruşturma yürütmediği ve failleri bulmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalı. Sonuç alamazlarsa da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet etmeli.
* Gazetecilerin öldürülmemesi için basın, ifade, düşünce özgürlüğünün güvence altına alacak yasal değişiklikler yapılmalı.
*Siyasi kültürümüzde basının hedef gösterilmesinden vazgeçilmeli. (EG)