Kaynak: BBC
Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca ilaç firması, yeni tip koronavirüse (Covid-19) kaşı geliştirdikleri aşısının, çocuklarda ne kadar iyi çalıştığını test edecek.
Oxford-Zeneca aşısı için daha önce 18-64 yaş ve 65 yaş üzeri için klinik denemeler yürütülmüştü.
BBC'de yer alan habere göre denemeye 300 kadar gönüllü katılacağı planlanıyor.
Araştırmacılar, aşının 6 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmadığını değerlendirecekler. Deney grubundaki 240 çocuğa Covid-19 aşısı, kontrol grubundaki 60 çocuğa ise menenjit aşısı yapılacak. Deneme, aşının çocuklarda enfeksiyonu önleme etkisini ölçmeyi amaçlıyor.
Oxford Üniversitesi, St George's Üniversite Hastanesi, Londra, Üniversite Hastanesi Southampton ve Bristol Royal Çocuk Hastanesi'nde yürütülecek klinik deney için gönüllü kayıtları başlatıldı. Gönüllü kayıtları, bu dört hastanenin birinin yakınında yaşayanlardan alınacak.
Pediatrik enfeksiyon ve bağışıklık profesörü ve Oxford aşı denemesinin baş araştırmacısı Andrew Pollard, çocukların çoğunun Covid'den nispeten etkilenmediğini ve virüsten rahatsız olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
Ancak çocuklarda ve gençlerde aşıya karşı güvenlik ve bağışıklık oluşturmanın önemli olduğunu söyledi.
Dünyada henüz çocukların kullanımı için onaylanan bir Kovid-19 aşısı bulunmuyor. Pfizer-BioNTech aşısına ise yalnızca 16 yaşın üzerindekiler için izin veriliyor. Aşı öncelik listesi, klinik olarak aşırı derecede savunmasız olanlar dahil 16 yaşın altındaki herkesi hariç tutuyor.
Öte yandan Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji, nadiren Covid-19'un çocuklarda ölüme ve ciddi hastalığa neden olabileceğine dair kanıtlar olduğunu söylüyor.
Raporda, "Çocukların enfeksiyonu kapma olasılıklarının daha düşük olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Çocukların enfeksiyonu kaptıktan sonra bulaşmadaki rolü belirsizdir, ancak yetişkinlerden daha bulaşıcı olduklarına dair net bir kanıt yoktur" deniyor.
(AÖ)