İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi̇ Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, çocuklarda yeni tip koronavirüs ile ilişkili Kawasaki hastalığı ve Multi Sistemik İnflamatuar Yanıt Sendromu (Çoklu Organ Yetersizliği Sendromu) vakalarının Türkiye'de de görüldüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı’ndan Elif Küçük’e konuşan Doç. Dr. Barut, Kawasaki hastalığının, genellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, uzun süre düşmeyen ateş, gözlerde kızarıklık, vücutta değişik döküntüler, lenf bezi şişliği ile birlikte seyreden, kalp damarlarında anevrizmalar yapabilen çocukluk çağı vaskilütlerinden (damar iltihabı) biri olduğunu belirtti.
Barut, Asya-Pasifik bölgesi ve Japonya'da sık görülen Kawasaki hastalığına Türkiye'de nadir rastlanıldığını dile getirdi.
"Multi organ yetersizliği oluyor"
Covid-19 salgını başladığında İngiltere ve ABD'den Kawasaki hastalığı vakalarının bildirildiğini, pandeminin pik yaptığı dönemde ise bu vakalarda artış yaşandığını belirten Barut, şöyle devam etti:
"Bununla birlikte dünyadaki farkındalık arttı. Aynı Kawasakiymiş gibi bulgular gösteriyorlar. Bunun, Multi Sistemik İnflamatuar Yanıt Sendromu (Çoklu Organ Yetmezliği Sendromu) gibi diğer bütün organları da etkileyen başka bir altyapıda olduğu da gözlendi.
“Bu sendrom daha ağır, Kawasaki biraz daha hafif ama tamamen farklı klinik bulgularla gelebiliyorlar. İlk başta Covid-19'a yakalanan çocukların çok büyük bir kısmı, piramit gibi düşünürsek, genellikle hafif geçiriyorlar. Az bir kısmında da ateş oluyor, sanki bir enfeksiyon hastalığıymış gibi. Bir kısmında multi organ yetersizliği oluyor.
"Kalp, akciğer, gastrointestinal sistem etkilenebiliyor. Bazen nöbetler, konfüzyonlar yaşanabiliyor. Daha sonra da Kawasaki hastalığını görebiliyoruz. Ayrım yapacak olursak; Kawasaki hastalığı daha çok 5 yaş altındakilerde, Multi Sistemik İnflamatuar Yanıt Sendromu ise 8-9 yaşındaki çocuklarda görülüyor."
"Ölümcül sonuçlara yol açabiliyor"
Covid-19 ile ilişkili Kawasaki hastalığı ve Multi Sistemik İnflamatuar Yanıt Sendromu vakalarının Türkiye'de de görülmeye başladığını aktaran Barut, şunları söyledi:
"Doktor arkadaşlarımızla konuştuğumuzda Ankara'da, Kayseri'de, diğer Anadolu bölgelerinde ve İstanbul'da bu vakaların artmış sıklığından bahsettiler. Çok dikkat etmemiz, hijyen şartlarına, maskeye çok önem vermemiz lazım. Salgın bitmedi, bizimle birlikte. Önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor. Gerçekten korkulacak bir durum. 'Çocuklar etkilenmiyor, hafif geçiriyor.' diyorlar ama bir kısmı maalesef ağır geçiriyor.
"Hatta kaybettiğimiz çocuklarımız da oluyor. Bu nedenle aileler 'Benim çocuğum etkilenmeyecek, hafif geçirecek.' diye düşünmesin. Yoğun bakımlarımızda bu durumdan (Kawasaki hastalığı) muzdarip çocuklar var. Salgın eğer pik yaparsa, bu vakalar daha da artacak.
"İstanbul'da çok sayıda hastane ve 2 pandemi hastanesi var. Bu hastanelerde şu anda yoğunluk yaşanıyor. O nedenle mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklarımız, geleceğimiz için mutlaka hijyen kurallarına ve maske takmaya dikkat etmeliyiz. Kesinlikle ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Dünyadan ve ülkemizden bildirilen vakalarda ölümcül olan sonuçlar var."
Kawasaki hastalığı nedir?
Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığında, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon gelişir. Bu duruma tıpta vaskülit denir. Enflamasyon en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir.
Kawasaki hastalığı neden olur?
Kawasaki hastalığının nedeni tam olarak bilinmez. Ailesel yatkınlığın yanı sıra virüsler ve maruz kalınan kimyasallar gibi çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülür. Özellikle Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde daha sık gözlenir. Avrupa ve diğer bölgelerde ise gözlenme sıklığı yaklaşık 5-20/100000'dir. Erkek çocuklarda, kız çocuklarından daha sık gözlenir. Son yıllardaki verilere göre, Kawasaki hastalığının kış ve ilkbahar başlangıcında daha sık ortaya çıktığı belirtilmiştir.
(RT)