* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 ölümlerini Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) kodlarına göre raporlamadığına dair açıklaması Meclis’e taşındı.
TIKLAYIN - TTB: Sağlık Bakanlığı Covid-19 Ölümlerini DSÖ Kodlarına Göre Raporlamıyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Bakanlığa verdiği önergede, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörünce yapılan açıklama da salgında içinde Türkiye’nin de bulunduğu 4 ülkeden gelen verilerin olumsuz olduğu bilgisini paylaştı.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 16 Nisan tarihi itibarı ile toplam vaka sayısının 69 bin 312. 1518 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
“Vaka sayıları ile ölüm sayıları paralel değil”
Soru önergesinde, şu açıklama yer aldı:
“TTB gibi sağlık otoritelerinin yaptığı değerlendirmelere göre açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmamaktadır.
“TTB’ye bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara Covid-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiği şeklindedir.
“Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 6 Nisan 2020 tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında MERS COV HASTALIĞI, (U07.2) kodunun karşılığında AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir.
“Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması COVID-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.”
DSÖ kodları neden kullanılmıyor?
Kemalbay, Bakan Koca’dan şu soruları cevaplamasını istedi:
* Sağlık Bakanlığı DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmamaktadır?
* 2020 Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarının DSÖ tarafından belirlenen Covid-19 kodlarının kullanılması ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulama yoluyla DSÖ tarafından belirlenen kodlara göre verilerin evrensel ölçülere göre kayıt altına alınması işlemi yapılacak mıdır? Yapılması durumunda DSÖ kodlarına göre Türkiye’de Şubat ayından itibaren Covid-19 sonucunda elde edilen ölüm sayısı kaçtır?
* Pandemide bulaşla yayıldığı açık olduğuna göre, zorunlu sektörler dışında çalışan tüm kesimlerin evde kalmasını sağlayacak koşullar yaratılarak evde kalmalarının sağlanmamasının salgın eğrisinin dikleşmesindeki etkisi nedir? Bu yayılmayı durdurmak için etkin önlem alınacak mıdır?
* TTB ve ilgili sağlık kuruluşlarının pandemi ile mücadele sürecine katkıları istenecek midir? (AS)