Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Uluslararası Af Örgütü, Covid-19 pandemisi sürecinde dünyanın birçok ülkesinden sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin hazırladığı raporu yayımladı.
Raporda, hükümetlerin, sağlık çalışanlarını Covid’dan korumakta yetersiz kaldıkları ifade edildi. Ayrıca bilinen sayılara göre tüm dünyada Covid-19 nedeniyle 3 binin üzerinde sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği belirtildi. Gerçek sayıların ise çok daha olabileceğine dikkat çekildi.
Pandemi ile mücadele sürecinde güvenlik kaygılarını dile getiren sağlık çalışanlarının, gözaltına alınmaktan tutuklanmaya, tehditlerden görevden alınmaya kadar çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi. Raporda, devletlere, Covid-19'un meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.
"En çok ABD ve Rusya'da sağlıklar öldü"
Af Örgütü Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Araştırmacısı Sanhita Ambast, rapora yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “Uluslararası Af Örgütü’nün gözlemlerine göre, şimdiye kadar en yüksek sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybettiği ülkeler arasında ABD (507), Rusya (545), Birleşik Krallık (262 sosyal hizmet görevlisi de dahil 540), Brezilya (351), Meksika (248), İtalya (188), Mısır (111), İran (91), Ekvador (82) ve İspanya (63) var.
"Mısır ve Rusya itiraz etti"
Gerçek sayıların olduğundan daha düşük bildirilmesi nedeniyle toplam sayı bunun çok daha üzerinde olabilir. Ayrıca, ülkeler arasında doğru karşılaştırmalar yapmak, sayım farklılıkları nedeniyle de oldukça zor. Örneğin Fransa, yalnızca bazı hastanelerden ve sağlık merkezlerinden veri topladı; Mısır ve Rusya’daki sağlık örgütlerinin paylaştığı ölen sağlık çalışanı sayılarına ise bu ülkelerin hükümetleri itiraz etti.
"63 ülkede koruyucu ekipman yetersiz"
63 ülke ve bölgenin neredeyse hepsinde sağlık çalışanları, kişisel koruyucu ekipman miktarının son derece yetersiz olduğunu bildirdi. Bu ülkeler arasında, pandeminin en şiddetli noktasını henüz yaşamamış olan Hindistan, Brezilya ve Afrika’daki birçok ülke de yer alıyor.
Meksika’da çalışan bir doktor, Uluslararası Af Örgütü’ne, doktorların aylık maaşlarının yaklaşık yüzde 12’sini kendileri için kişisel koruyucu ekipman satın almaya harcadığını söyledi.
"Doktorlar ölüm ile hapis arasında bırakılıyor"
En az 31 ülkede araştırmacılar, sağlık çalışanları ve kilit çalışanların güvensiz çalışma koşullarına karşı boykot veya protesto düzenledikleri veya planladıklarına ilişkin bilgiler topladı.
Birçok ülkede yetkililer, buna benzer eylemlere misillemelerle karşılık verdi. Doktorlar ölümle hapis arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyor."
Tavsiyeler
* Uluslararası Af Örgütü, olarak devletlere, Covid-19’un meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Devletler, sağlık çalışanları ve kilit çalışanların hastalığa yakalanmaları durumunda tazminat ve diğer desteklere erişimini sağlamak zorundadır.
* Sağlık çalışanları ve kilit çalışanlar ayrıca Covid-19 testlerinde öncelik verilen gruplar arasında olmalıdır.
* Pandemiden etkilenen tüm ülkelerde devletlere, gelecekte ortaya çıkabilecek geniş çaplı bir salgın durumunda insan haklarını ve insan hayatını daha iyi koruyabilmek amacıyla, pandemiye karşı ne ölçüde hazırlıklı oldukları ve nasıl bir mücadele verdikleri konusunda bağımsız incelemeler gerçekleştirmeleri ve sonuçları kamuoyuyla paylaşmaları için çağrı yapıyoruz.
* Pandeminin dünyanın dört bir yanında hızla yayılmaya devam ettiği bir dönemde, hükümetleri, sağlık çalışanlarının ve ‘kilit çalışanların’ hayatlarını ciddiye almaya çağırıyoruz.
* Pandeminin en şiddetli noktasını henüz yaşamamış olan ülkeler, sağlık çalışanlarının haklarını koruyamayan ve bu nedenle yıkıcı sonuçlar yaşanmasına yol açan hükümetlerin hatalarını tekrarlamamalıdır.
* Devletlerin politikaları iyi sonuçlar vermediğinde, bunu ilk fark edecek olanlar ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanlarını susturan yetkililer, halk sağlığına öncelik verdiklerini ciddi bir şekilde öne süremez. (RT)