* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Guangzhou, Çin
Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), ülkede COVID-19 sebebiyle altı kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İki yılı aşkın süredir devam eden pandemi süresince ilk COVID-19 vakalarını resmi olarak dün (12 Mayıs) açıklayan Kuzey Kore'de kaç kişide hastalığa rastlandığına, can kaybı olup olmadığına veya virüs tespit edilenlerin virüsü nasıl kaptığına ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.
TIKLAYIN - Kuzey Kore'de ilk 'resmi' COVID-19 vakası
Ülkedeki ilk vaka sayılarını da duyuran resmi KCNA haber ajansı, hayatını kaybeden altı kişiden birinde Omicron varyantının tespit edildiğini yazdı.
Ayrıca ülkede Nisan sonundan bu yana yüksek ateşi olan 350 bin kişiden 162 bin 200'ü sağlığına kavuşurken 187 bin 800'ü izole edildi.
Kuzey Kore'de yalnızca dün 18 bin kişide yüksek ateş belirtisi görüldü; bu kişilerden kaçının COVID-19 hastası olduğuna dair bilgi paylaşılmadı.
KCNA'nın haberinde ayrıca, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un dün acil salgın önleme merkezini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldığı, burada yetkilileri salgını önleyemedikleri için eleştirdiği bilgisi paylaşıldı.
Öte yandan, Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Boo Seung-chan, Kuzey Kore'nin salgınla mücadelesi için Pyongyang yönetiminin talep etmesi durumunda ülkeye tıbbi destek sağlanabileceğini açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien de Kuzey Kore'nin salgınla mücadelesine "tam destek" vermeye hazır olduklarını duyurdu.
Sağlık sisteminin çok da iyi olmadığı düşünülen ve halkın COVID-19'a karşı aşılanmadığı Kuzey Kore'de büyük bir salgın yaşanmasının ülkede insani krize yol açmasından endişe ediliyor.
Ne olmuştu?
Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), 12 Mayıs'ta başkent Pyngoyang'da Omicron'un alt varyantlarından BA.2'nin tespit edildiğini duyurmuş, fakat kaç kişide hastalığa rastlandığına veya bu kişilerin virüsü nasıl kaptığına ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.
Ülkede hastalığın tespit edilmesinin ardından Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un bir acil durum toplantısı düzenledi.
Toplantıda kararlaştırılan "maksimum" acil durum önlemleri arasında daha sıkı sınır kontrolleri ve kapanma önlemleri olduğu ifade edildi.
Tespit edilen vakaların ardından ülkede "acil durum" ilan edilirken, Kim Jong-un dahil üst düzey yetkililerin salgını görüştüğü toplantının ardından salgının yayılmasını önlemek amacıyla ülkedeki tüm il ve ilçelerde "sokağa çıkma yasağı" uygulanması çağrısı yapıldı.
Öte yandan, Kuzey Kore, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara eşit erişimini sağlamayı amaçlayan COVID-19 Aşıları Küresel Erişim Programınca (COVAX) yapılan milyonlarca dozluk aşı teklifini reddetmişti. The Guardian'ın atıfta bulunduğu uzmanlar, 25 milyon nüfuslu ülkede henüz kimsenin aşılanmadığını söylüyor.
Seul'deki Ewha Üniversitesi'nden Prof. Leif-Eric Easley, Kuzey Kore rejiminin koronavirüs vakalarının varlığını kamuoyu önünde kabul etmesinin "kamu sağlığı durumunun ciddi olduğuna" işaret ettiğini belirtiyor. (SD)