*Mercy Hastanesi. Fotoğraf: US Navy.
Ekim ayı başında Amerika Birleşik Devletleri menşeli ilaç şirketi Merck ve Ridgeback Biotherapy, Covid'e karşı antiviral ürünü Molnupiravir denemelerinin umut verici sonuçlarını açıkladı.
Covid'e karşı ilk hap olabilecek ilaç, araştırma sonuçlarına göre hafif ve orta şiddette Covid'i büyük oranda önledi, hastaneye yatırılmamış risk altındaki yetişkinlerde hastaneye yatış ve ölüm riskini %50 oranında azaltmayı başardı.
Worldometers'a göre dünya çapında her gün yaklaşık 350 bin yeni vakanın meydana gelmeye devam ediyor.
Bununla birlikte, bu yeni tedavinin yine çok yüksek bir fiyatı var, hasta başına 700 dolar, bu da tüm ülkelerden küresel olarak erişimi zorlaştırabilir.
Maliyeti 18 dolar
Harvard Üniversitesi'nden doktor Melissa J Barber ve Londra'daki King's College Hastanesi'nden Dzintars Gotham, yayınladıkları araştırmada tabletin maliyetini yaklaşık 18 dolar olarak tahmin ediyor.
Bunun üzerine üretim maliyeti lolarak %10ve %27 kâr vergisi ekleniyor. Kapsülün üretim maliyeti 44 sent ve tedavinin (40 kapsül) maliyeti 17 dolardan biraz fazla olarak saptandı.
İspanya'dan Salud por Derecho, ilaçlara adil erişim kampanyasının başkanı Vanessa López, bunun "ilaç fiyatını çevreleyen spekülasyonların bir başka kanıtı" olduğunu söylüyor.
López, ilacın ekstra maliyetini "çirkin" ve "bir pandeminin ortasında gerekli bir ilaca erişimi daha da sınırlayacak yükseklikte" olduğunu söylüyor.
İlaç şirketi, gelişmekte olan ülkelerle gönüllü lisans anlaşmaları yapacağını açıkladı; uzmanlara göre bu ülkelerde farklı fiyatların oluşturulabileceğini ima ediyor.
TIKLAYIN - İlacın maliyetini araştıran çalışma
Remdesivir tedavisi benzeri
Bu vaka, Covid nedeniyle hastaneye yatırılan yetişkinler için onaylanmış başka bir antiviral olan remdesivir'i andırıyor.
İlaç şirketi Gilead, Liverpool Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, üretim maliyetini yaklaşık 5 avro olarak tahmin etmesine rağmen, tedavinin maliyetini 2 bin avronun üzerinde belirledi.
(PT)