*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Fransa'da tüm okullar ve gerekli olmayan dükkanlar dört hafta süreyle kapatılacak ve 19:00-06: 00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Cuma günü, yoğun bakım ünitelerindeki ağır Covid hastalarının sayısı, beş ayın en büyük artışını göstererek yüzde145 arttı.
BBC News'un haberine göre şu anda yoğun bakım ünitelerinde yaklaşık 5 bin Covid var. Cuma günü ülke 46 bin 677 yeni vaka ve 304 ölüm kaydetti.
10 km'den fazla uzaklaşmak yasak
Cumartesi günü yürürlüğe giren kısıtlamaların yanı sıra, Salı gününden itibaren insanların evlerinden 10 km'den (altı mil) fazla uzaklaşmak için geçerli bir nedene ihtiyaçları olacak.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkedeki koronavirüs vakalarını, başka bir tecrit uygulamaya gerek kalmadan kontrol altında tutmayı umduğunu söylemişti.
Ancak ülke, aşının yaygınlaştırılmasında AB çapında bir gecikmenin yanı sıra birkaç yeni virüs suşuyla mücadele ediyor.
Avrupa'nın geri kalanında ne oluyor?
- Almanya'da, Başkan Frank-Walter Steinmeier insanları kendi rollerini oynamaya ve aşı olmaya çağırdı. Cumartesi günü televizyonda ulusa hitaben yaptığı konuşmada, ülkenin üçüncü bir dalganın ortasında olduğunu ve daha fazla kısıtlama ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
- İtalya, Paskalya hafta sonunda Covid-19 vakalarında bir artış olmasını önlemek için Cumartesi günü üç günlük katı bir kilitlemeye girdi. Ülkede günde yaklaşık 20 bin yeni vaka görülmesi sebebiyle artık tüm bölgeler "en yüksek sınırlama aşaması" olan "kırmızı bölgede".
- Yunanistan, Avrupa yazında yabancı turistleri ağırlamayı planladığını belirtmesine rağmen, zorunlu olmayan dükkanların ve kuaförlerin kapalı olduğu Atina da dahil olmak üzere vakaların en yüksek olduğu alanlarda yeni kısıtlamalar getirdi.
- İspanya'nın mevcut kısıtlamaları Mayıs ayına kadar yürürlüktedir ve yalnızca ev dışına önemli gezilere izin veriliyor.
Türkiye'de hangi varyantlar var?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün mutasyonun Türkiye'deki vakaların yüzde 75'inde olduğunu söyledi.
Koca, "Mutasyon her geçen gün artıyor. Bunun dışında ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu" derken ekledi:
"Var olan virüsün yerini artık İngiliz varyantı almaya başladı. Bu varyantın en önemli özelliği; bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu ama şimdiye kadar virülansında bir değişiklik olmadığını biliyoruz. Ayrıca Brezilya ve Güney Afrika mutantı, varyantı söz konusu. Brezilya mutantına ilişkin daha önce bir ilimizde görülen bir vakadan bahsetmiştim. Şimdi 3 vaka oldu. İki vakamız İstanbul, bir vakamız İzmir'de. Güney Afrika varyantı ise şu ana kadar 157 vakamız oldu."
Yeni varyantların etkisi ne?
Uzmanlara göre vaka artışlarında yeni varyantlar önemli bir rol oynadı. 53 Avrupa ülkesinden veya bölgesinden yaklaşık 48'i, ilk olarak Birleşik Krallık'ta tanımlanan B.1.1.7 varyantını tespit etti.
- Başak proteinini etkileyen bir mutasyon nedeniyle koronavirüsün orijinal varyantından yüzde 50 civarında daha fazla bulaşıcı olduğu biliniyor.
Bu varyantın baskın hale geldiği birçok ülke, vakaların sayısında hızlı artışlar gördü ve bu da hastaneye yatışların artmasına, sağlık sistemlerinin aşırı gerilmesine ve ölüm oranlarının artmasına neden oldu.
E484k mutasyonunu içeren ve onu bir aşı tarafından üretilen veya daha önce COVID-19 yakalanmış olan antikorlara daha az duyarlı hale getiren B1.351 - veya Güney Afrika - varyantı da endişe verici kabul ediliyor.
Bu varyant, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde daha az sayıda tespit edildi ve yerel yönetimler tarafından dikkatle izleniyor.
(PT)