* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) / Guangzhou - Çin
ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi Koronavirüs Kaynak Merkezi'nin paylaştığı verilere göre, salgınının başından bu yana 6 milyon 245 bin 351 kişi hayatını kaybetti, 515 milyonun üzerinde vaka kayıtlara geçti.
Azalan vaka ve ölü sayıları sebebiyle Çekya gibi ülkeler maske zorunluluğunu kaldırmaya hazırlanırken ABD ve Çin'de vaka artışları yaşanıyor. Son olarak, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da COVID-19 testi pozitif çıktı.
Salgında dünyadaki son duruma ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yeni tip koronavirüsün (COVID-19) dünyadaki en yaygın varyantı olan Omicron'un Güney Afrika'da 2 yeni alt varyantının saptandığını duyurdu.
Salgına ilişkin dünyadan son gelişmeler şu şekilde...
İki yeni alt varyant
DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Direktör Ghebreyesus, salgına dair dünyadaki son gelişmeler ve küresel aşılamadaki eşitsizlik konularına değindi.
Ghebreyesus, haftalık küresel COVID-19 ölümlerinde düşüşün sürdüğünü belirterek, "Mart 2020'den bu yana haftalık en düşük COVID-19 kaynaklı can kaybı görüldü. Bu eğilim sevindirici olmakla beraber manzaranın tamamını göstermiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Virüsün varyantlarından ötürü Amerika ve Afrika kıtalarındaki vaka sayılarının arttığına dikkat çeken Ghebreyesus, "Omicron varyantını tespit eden Güney Afrikalı araştırmacıların BA.4 ve BA.5 olmak üzere iki yeni alt varyant daha keşfettiğini" duyurdu. Ghebreyesus'a göre, "Güney Afrika'da son günlerdeki vaka artışlarının sebebinin bu varyantlar olduğu bildirildi."
Ghebreyesus, söz konusu iki alt varyantın diğerlerine kıyasla ağır hastalık ve ölümlere sebep olup olmadığına dair kesin bir bilgi bulunmadığını belirterek, "Erken verilerin gösterdiğine göre COVID-19 aşılamaları, ağır hastalık ve ölümlere karşı koruyucu nitelikte" dedi.
COVID-19 aşıları ve virüse karşı etkili ilaçların orta ve düşük gelirli ülkelerde hala erişilemez olduğuna dikkati çeken DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yüksek fiyatlar nedeniyle birçok ülkenin COVID-19 ilaçlarını satın almaktan vazgeçtiğini söyledi.
Çekya maske zorunluluğunu kaldırıyor
Çekya Sağlık Bakanı Vlastimil Valek de dün (4 Mayıs) salgının ülkesindeki durumuna ilişkin basına açıklama yaptı.
Salgının sona erdiğine ilişkin meclisten karar çıkarılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Valek, böyle bir kararın çıkmaması durumunda maske zorunluluğunun tamamen kaldırılması için harekete geçeceğini, ülkede sadece sağlık kurumları, yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine hizmet veren sosyal merkezlerde kullanılan maskenin en geç 11 Mayıs'ta kaldırılacağını duyurdu.
Salgının başından bu yana 40 bin 184 kişinin hayatını kaybettiği Çekya'da salgın nedeniyle son 24 saatte can kaybı rapor edilmedi.
Pekin'de tedbirler arttırıldı
COVID-19'a karşı sıkı bir "sıfır vaka" stratejisiyle hareket eden Çin'in başkenti Pekin'de vakalar ve önlemler artmaya devam ediyor.
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 373, göstermeyen 4 bin 740 vaka saptanırken yurt dışı kaynaklı 75 vaka kayıtlara geçti.
İlk kez 22 Nisan'da yerel kaynaklı vakaların görüldüğü Pekin'de ise son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 42, göstermeyen 8 vaka tespit edildi.
Artan vaka sayıları karşısında önlemlerin de sıkılaştırıldığı şehrin vakaların yoğun olduğu Çaoyang ilçesinde 63 otobüs durağı ve 60 metro istasyonu kapatıldı, 48 otobüs durağının güzergahı değiştirildi.
Buna göre, söz konusu otobüs duraklarının bulunduğu güzergahlarda yaşayan Pekinli yurttaşlar, 1-5 Mayıs'taki İşçi Bayramı tatilinin ardından bugünden itibaren evlerinden çalışmaya başlayacak.
Anaokulları ile ilk ve orta dereceli okullar da 5-11 Mayıs arasında derslere çevrimiçi devam edecek.
Kentte İşçi Bayramı tatilinde kafe, bar ve restoranların yalnızca paket satış yapmalarına izin verilirken toplu etkinlikler iptal edildi. Kentin 12 merkez ilçesinde 3-4-5 Mayıs'ta her gün toplu test uygulandı.
Şanghay'daki durum
Öte yandan, Çin'de 24 saat içinde görülen vakaların büyük bölümü ülkenin en büyük kenti Şanghay'da kayıtlara geçti.
26 milyon nüfuslu kentte hastalık belirtisi gösteren 261, göstermeyen 4 bin 390 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 13 kişi öldü.
Karantina tedbirlerinin sürdüğü Şanghay'da salgın koruma tedbirleri nedeniyle durdurulan 24 inşaat projesine faaliyetlerini sürdürme izni verildi.
Şanghay'da Omicron'un tetiklediği salgın nedeniyle 28 Mart'ta ilan edilen "kademeli" kapanma tüm şehirde belirsiz süreyle uzatılmıştı.
Karantinanın altıncı haftasına girdiği kentte, tedbirlerin karantina bölgeleri dışında vaka görülmeyen yerlerde kaldırılacağı bildirilmişti.
Şanghay'ın büyük bölümünde söz konusu karantina kısıtlamaları sürerken imalat, inşaat ve ticaret alanında faaliyet gösteren şirketler faaliyetlerini kapalı devre salgın koruma tedbirleri altında yürütüyor.
New York: Hastaneye yatışlarda artış
Geçtiğimiz hafta COVID-19 uyarı seviyesi "düşük"ten "orta"ya çıkarılan ABD'nin New York kentinde vaka ve hastaneye yatışlarda artış görüldü.
New York Valisi Kathy Hochul, yaptığı açıklamada, eyalette COVID-19'a bağlı toplam 2 bin 119 kişinin hastanede tedavi gördüğünü belirtti. NBC kanalı, hastaneye yatışlarla ilgili söz konusu rakamın, önceki aya kıyasla yaklaşık 3 kat arttığı değerlendirmesinde bulundu.
Blinken da COVID-19'a yakalandı
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın dün yapılan son COVID-19 testinin sonucunun pozitif çıktığı açıklandı.
Blinken'ın tam aşılı olduğu ve hastalığı hafif geçirdiği belirtilen açıklamada, bakanın ABD Başkanı Joe Biden ile günlerdir baş başa görüşmediği, dolayısıyla Biden'ın yakın temaslı olmadığı ifade edildi. (SD)