Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Yönetmen Costa Gavras, açlık grevinin 83. gününde olan tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya desteğini açıkladı.
Gavras, sinemacı Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney aracılığıyla ilettiği mesajında, akademisyenlere destek kampanyasını imzaladığını, “onların yanında mücadele edenlerin eylemini de desteklediğini” söyledi.
Costa Gavras’ın Güney’e hitaben yazdığı mesajı şöyle:
“Değerli Fatoş, açlık grevindeki akademisyenlerin imza dilekçesini seve seve imzalıyorum. Ve ayrıca yanlarında mücadele edenlerin eylemini de destekliyorum. Değerli Fatoş, sana ve Yılmaz’ın anısına dostluk ve sadakatimi iletiyorum.”
(Chère Fatos, Je signe, volontiers, la pétition en faveur des deux académiciens en grève de faim. Et je soutiens l'action de ceux qui luttent à leurs côtés. Chère Fatos, je vous envois mes amitiés et ma fidélité à toi et à la mémoire de Yilmaz.)
Yılmaz Güney’in “Yol” filmi ile Costa Gavras'ın “Kayıp” filmi, 1982’de Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü paylaşmıştı.
* Fotoğraf: Beyza Kural. Costa Gavras, 7 Nisan 2013’te Beyoğlu’nda Emek Sineması'nın yıkılmasına karşı yapılan eyleme katılmış, polisin biber gazlı müdahalesine maruz kalmıştı.
Costa Gavras hakkında
12 Şubat 1933, Loutra-Iraias, Yunanistan doğumlu, Fransalı yönetmen. Asıl adı Konstantinos Gavras.
1952'de Paris'e gitti. Sorbonne Üniversitesi'nde edebiyat öğrenimi gördü. Paris'teki Yüksek Sinema Araştırmaları Enstitüsü'nde okudu. René Clair, René Clement ve Jacques Demy gibi yönetmenlerin asistanı olarak çalıştı.
1964'te ilk filmini yaptı: "Compartiment Tueurs" (Caniler Ekspresi).
"Un Homme de Trop" (On Üçüncü Adam, 1966) filminden sonra siyasal filmlere yöneldi. Yunanistan'da sosyalist milletvekili Lambrakis'in öldürülmesi ve cuntayı anlattığı "Z" (1968) Oscar Ödülü kazandı.
"Z"den sonra yaptığı "L'Aveu" (İtiraf, 1970) ve "Etat de Siège" (Sıkıyönetim, 1972) adlı filmleriyle bir üçleme oluşturdu. 1981'de çevirdiği "Missing" (Kayıp) ile 1982’deki Cannes Film Şenliği'nde Yılmaz Güney filmi "Yol" ile Altın Palmiye ödülünü paylaştı. 17 film yönetti, üç filmde de yönetmenlerden oldu.
Bir haftadır hapishanedeler
Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça hakkında, 20 yıla varan hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.
Eğitimciler, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” ve “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
Gülmen ve Özakça savcılıktaki ifadesinde, kanun hükmünde kararname ile meslekten ihraç edilmelerinin haksız olduğu gerekçesiyle tepki olarak oturma eylemine başladıklarını, göreve dönme taleplerinin reddedilmesi nedeniyle eylemini açlık greviyle sürdürdüklerini söyledi, herhangi bir örgüte üye olmadıklarını, örgüt adına da protesto ve eylemde bulunmadıklarını belirtti.
TIKLAYIN - NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA TUTUKLANDI
Eğitimciler Gülmen ve Özakça, “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” gerekçesiyle 23 Mayıs’ta tutuklanmıştı.
TIKLAYIN - AÇLIK GREVİNDE 70. GÜN: GÜLMEN VE ÖZAKÇA KİMDİR?
(AS)