Artvin'e bağlı Yusufeli ilçesi Belediye Başkanı Yusuf Sağlam, projenin astarının yüzünden pahalı olacağını söyledi.
Astarı yüzünden pahalı proje
Projenin olumsuzlarına dikkat çeken Belediye Başkanı Yusuf Sağlam konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
* Kamulaştırma, yol yapımı ve iskanlar nedeniyle yeni yerleşim birimlerinin kurulması dahil, devlete projenin altı katı kadar maliyet getirecek.
* Aslında proje gerçekçi değil. Böyle bir proje uygulamaya konulduğunda, özellikle 21. yüzyılda çevre ve insan faktörünün dikkate alınması gerekirdi.
* Çoruh Vadisi'nde bulunan birçok tarihi eserin sular altında kalacağına dikkat çektik. Milattan sonra 10. yüzyıldan kalma medeniyetin izini burada görebilirsiniz. Manastırlar ve kiliselerin yanında, irili ufaklı 30'a yakın kale ve gözetleme kulesi de sulara gömülecek.
* Hepsinden önemlisi, 15 bine yakın insan yerinden, yurdundan edilecek ve nereye gideceği belli değil.
* Coğrafi zorluklar da meydana gelecek. Bir beşgen düşünün. Yusufeli ilçe merkezi60 köyün merkezinde . Merkez su altında kalınca, köylerin merkezle yol bağlantısı kesilecek. Takriben 400 kilometrelik karayolu su altında kalacak.
* Yusufeli'nin Artvin ile Erzurum bağlantısı da kesilecek. Hangi yerde baraj kurulursa kurulsun, doğal zorluklar nedeniyle Yusufeli halkını kucaklaması oldukça zayıf. Artvin ve Yusufeli barajları ile uygulanmak istenen projeyi reddediyoruz. Baraj yapılmak isteniyorsa, Artvin-Oltu-Kirazlı üçlü projesi ele alınmalıdır.
Proje nelere malolacak
* Çoruh vadisi gibi çok ender görülen doğal kanyon ile proje sahası içindeki mevcut tarihi, mimari ve kültürel değerler yok olacak.
* Rafting ve trekking gibi doğa sporları için dünyada eşine ender rastlanan parkurlar kullanılmaz hale gelecek.
* Yusufeli ilçe merkeziyle 20'yi aşkın köy ve bölgedeki mevcut karayolu ağı sular altında kalacak.
* Yaklaşık 15 bin kişi göç etmek zorunda kalacak.
* Nüfusun yeniden iskân ve istihdam edilmesiyle, ulaşım ağının yenilenmesi devlete büyük mali yük getirecek.
* Çoruh Kanyonu ve rafting parkuru yok olunca, bölgede hızla artan turizm ölecek.
* Bölgede zaten çok sınırlı olan verimli tarım alanları tamamen sular altında kalacak.
* Batum Deltası ve sahil kesiminde kıyı erozyonu tehlikesi doğacak. Bölge ikliminde değişmeler yaşanacak.
Çoruh Nehri ile ilgili bilgiler
* Çoruh Nehri, özellikle yukarı ve orta kesimindeki taban eğimiyle buna bağlı olarak oluşan akım hızıyla dünyada debisi yüksek ve hızlı akan nehirler arasında ön sıralarda bulunuyor. Nehrin Erzurum'a bağlı İspir ilçesinden Artvin'e kadar olan 260 kilometrelik bölümü, rafting açısından dünyanın ilk üç parkuru arasında gösteriliyor.
Barajlar ile ilgili bilgiler
* Bayburt'tan doğan Çoruh Nehri, Erzurum ve Artvin illeri sınırları içinde yer alıyor. Toplam 385 kilometrelik havzası boyunca 10 baraj planlanmış ve üçünün inşaatı sürüyor.
* Planlanan barajlar ise, sırasıyla şöyle: Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Arkun, Yusufeli, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı ...
* Bunlardan Borçka ve Muratlı barajlarının inşaatı sürerken, Deriner'in temeli eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.
(YÖ/NU/NA)